U Kući plamena mira: Počela Sedmica njemačkog filma

UG Kuća plamena mira Tuzla, u saradnji sa Goethe-Institutom iz Sarajeva od 11.-15. marta 2019. godine, sa početkom u 20.00 sati, organizuje besplatne filmske projekcije. Bit će prikazano pet igranih, dugometražnih filmova, savremene njemačke kinematografije.
U okviru projekta Kino on Tour publika će imati priliku pogledati bavarsku komediju “Ko prije umre, duže je mrtav”, film o odrastanju “Crazy”, dramu o golom preživljavanju “The Cut”, ratnu melodramu “Most na Ibru/ Najljepša je zemlja moja” i priču o životu Romy Schneider “3 dana u Quiberonu”.

Početak projekcija u 20.00 sati

Ulaz slobodan

Filmovi su titlovani na BHS jezik

Raspored projekcija:

12.03.2019. 20.00h

Crazy (2000)

Šesnaestogodišnjeg dječaka, s malim tjelesnim hendikepom, roditelji šalju u internat. Razlog tome je i njegov nedovoljan školski uspijeh.

Na kraju školske godine opet nije prošao razred, ali je napokon našao prijatelje, imao prva seksualna iskustva sa suprotnim spolom i naučio mnogo za život.

Režija: Hans-Christian Schmid

95 minuta

13.03.2019. 20.00h

The Cut (2013/14)

1915: u gradu Mardin kovač Nazaret Manogian živi sa svojom suprugom i kćerkama blizankama zadovoljan život, prije nego što ga uhapsi turska policija – kao i ostale krišćane armenskog porijekla. Odvojen od svoje porodice mora kao prisilni radnik da rinta u pustinji. Preživljava strijeljanje i bježi. Dezerteri mu pomažu dalje. Utočište i posao nalazi u Aleppu gdje dočekuje kraj Prvog svjetskog rata. Nazaret saznaje da su mu kćerke preživjele turski genocid nad armenima.

Potraga za njima, oca vodi u Libiju, Kubu i u SAD.

Sa The Cut Fatih Akin uspjeva da napravi jedan veliki, ali i sporni ep.

Režija: Fatih Akin

135 minuta

14.03.2019. 20.00h

Most na Ibru/ Najljepša je zemlja moja (2012)

Kosovo, 1999. Već desetljećima rastući konflikt između pravoslavnih srba i većinski muslimanskih albanaca prerasta se u rat. U martu se uključuje NATO i bombarduje zemlju, kako bi okončali borbe. Mlada srpkinja Danica sa svojom djecom živi u jednom selu na Ibru; rijeka čini granicu između pretežno srpskog sjevernog Kosova i većinski albanskog dijela zemlje. Danica žali za svojim suprugom, koji je poginuo u građanskom ratu. Jednog dana u svojoj kući nalazi teško ranjenog vojnika “druge” strane. Ako mu pomogne, rizikuje vlastiti život. Film o nacionalnom socijalizmu, nasilju i ljudskosti.

Režija: Michaela Kezele

85 minuta

15.03.2019. 20.00h

3 dana u Quiberonu (2016/17)

Pedesetih godina njemačko kino puno predrasuda skoro da nije proizvelo nijednu internacionalnu zvijezdu; rođena austrijanka Romy Schneider pripada rijetkim izuzecima. Sa Sissi i drugim djelima bliskim domovini postaje popularnija nego što joj je drago. Tek odlazak u inostranstvo glumicu oslobađa njene dražesne slike. U Francuskoj šezdesetih započinje novu karijeru, ali njeni pishički problemi ostaju. O tome se rijetko izjašnjavala u javnosti – kao 1981. u intervjuu sa novinarom Michaelom Jürgsom iz “Stern-a”.

Režiserka Emily Atef to inscenira sa izvanrednim glumcima i fiktivnim elementima.

Režija: Emily Atef

115 minuta