Održan jubilarni 20. TK Open

U Velikoj dvorani SKPC Mejdan protekle subote je održan jubilarni 20. TK Open, najmasovinije karate takmičenje na prostoru Bosne i Hercegovine.
Klub borilačkih sportova Tuzla-Sinbra, kao tehnički organizator turnira, ugostio je takmičare iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije. Posebnu draž dalo je i to što su specijalni gosti, vrhunski sportisti koji visoko kotiraju na svjetskoj karate listi, bili i predstavnici reprezentacija Turske.

tk open 11032019 1TK Open se održava u povodu dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i centralna je manifestacija obilježavanja postojanja i rada sportskog kolektiva KBS „Tuzla – Sinbra”. U 20 godina postojanja na ovom internacionalnom karate kupu učestvovalo je nekoliko desetina hiljada takmičara iz više od 20 zemalja svijeta.
Takmičenje je otvorila ministrica za kulturu, sport i mlade u Vladi Tuzlanskog kantona Slavena Vojinović koja je ovom prilikom zahvalila Klubu borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra”, koji kroz višegodišnju organizaciju ovog turnira na najbolji način afirmiše tjelesnu kulturu i sport, a kojim se osigurava kontinuitet u uspjehu karatista sa područja Tuzlanskog kantona. Također, u svom obraćanju ministrica Vojinović je izrazila želje da ovakav vid nadmetanja, gdje svi mečevi počinju i završavaju se sa riječi koja znači poštovanje, se prenesu i na druge aspekte i sfere društva. Na kraju, uz riječi dobrodošlice ekipama i gostima i uz želje za ugodan boravak u našem gradu, ministrica Vojinović je svečano otvorila takmičenje.
Na 20. TK Openu, gdje je učešće uzelo oko 60 klubova, najuspješniji klub na turniru po broju osvojenih medalja je bio domaćin KBS „Tuzla-Sinbra”, a obzirom da domaćin ne ulazi u izbor za najuspješniji klub je proglašen Karate klub „Unsu” Bijeljina sa osvojenih 5 zlatnih. 6 srebrenih i 6 bronzanih medalja. Drugo mjesto u ukupnom plasmanu je zauzela Turska karate federacija sa 9 zlatnih, 1 srebrenom i 2 bronzane medalje dok je trećeplasirani Karate klub Bar Crna Gora sa 7 zlatnih 3 srebrene i 2 bronzane medalje.
U sklopu turnira održan je i revijalni turnir pod nazivom 5. Memorijal Fuad Hadžiavdić Fudo dio gdje su se najkvalitetniji seniori takmičili za novčane nagrade.