Slovenka sebi namjerno odsjekla ruku kako bi naplatila pare od osiguranja

Nevjerovatan slučaj pokušaja prevare razmrsila je slovenačka policija, otkrivši da je 21-godišnjakinja iz okoline Ljubljane namjerno odrezala svoju ruku iznad zgloba, a onda zatražila odštetu od više osiguravajućih društava, prikazavši to kao nesreću pri rezanju grana za ogrjev cirkularnom pilom. Zajedno s njom za planiranje i izvođenje pokušaja prevare osumnjičena su trojica muškaraca iz Ljubljane i okoline, 29-godišnjak, 58-godišnjak i 63-godišnjak u čijoj kući se sve planiralo i dogodilo.

Policija je krajem prošle sedmice uspjela riješiti slučaj i podnijeti prijave, objavila je ljubljanska policija u na konferenciji za novinare. Sve četiri osobe privedene su prošle sedmice, nakon čega su dvojica puštena iz pritvora i braniće se sa slobode, dok je za 21-godišnjakinju i njnog 29-godišnjeg pomagača produžen pritvor. Za pokušaj prevare više osiguravajućih društava prijeti im kazna zatvora od jedne do osam godina budu li pravosnažno osuđeni. Kriminalističkom istragom policija je utvrdila da su osumnjičenici krajem prošle godine detaljno planirali kako izvesti prevaru i međusobno podijelili uloge.

Nakon toga su sa pet osiguravajućih kuća ugovorili polise osiguranja za slučaj nesreće s visokim predviđenim odštetama i rentom. Početkom ove godine, nakon što su prve rate polisa već uplatili, 21-godišnjakinja je namjerno odrezala ruku, s ciljem da se to prikaže kao nesreća pri rezanju drva za ogrjev. 63-godišnjak koji je učestvovao u pokušaju prevare nakon toga joj je pružio prvu pomoć, te pozvao hitnu pomoć, ali je odrezani dio ruke ostavio na mjestu “nesreće”.

Policija je kasnije odrezani ud odnijela u bolnicu, gdje su joj ga liječnici operativnim zahvatom uspjeli “prišiti”, spasivši je od trajnog invaliditeta. Nekoliko dana nakon “nesreće” osumnjičeni su od osiguravajućih društava zatražili odštetu, ali je policija u svemu prepoznala namjeru prevare i uspjela riješiti slučaj.

U slučaju da je prevara uspjela, 21-godišnjakinja bi od osiguravajućih kompanija dobila 383.000 eura odštete, a vjerovatno i više od 3.000 eura doživotne mjesečne rente za invalidnost, dok se ukupna svota štete koju su osiguravajuća društva zbog lažne prijave osiguranja za nesreću mogla pretrpjeti penje i do preko 3.000.000 eura. (Hina) |