U Kalesiji poplavljene kuće i privredni objekti, oštećeni mostovi

Štab Civilne zaštite Kalesija danas je na vanrednoj sjednici donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području šest mjesnih zajednica općine Kalesija: Seljublje, Hrasno, Kikači, Tojšići, Vukovije Gornje i Vukovije Donje.

Jaka kiša i bujice poplavile su preko dvadeset stambenih i nekoliko privrednih objekata, uništen je jedan i oštećena dva mosta, uništena infrastruktura na stadionu FK Mladost Kikači i Sloga Tojšići, kao i vodovodne cijevi u MZ Kikači zbog čega je ovo naselje bez vode.

Također, su oformljene i dvije Komisije za procjenu šteta kako bi se što prije znao iznos materijalne štete koja je nastala nakon poplava.

Kako je iz Službe za informisanje Općine Kalesija saopćeno, prema preliminarnim informacijama štete se mjere desetinama hiljada KM.

– Nakon što Komisija završi posao mi ćemo znati stvarno stanje na terenu i ovim putem tražimo i pomoć od Vlade TK i Vlade FBiH kako bi što prije naši građani mogli da se vrate u svoje domove i kako bi što prije sanirali štete koje su nastale – rekao je komandant Štaba Civilne zaštite Kalesija Sead Džafić na čiji je prijedlog i donesena Odluka.

(nezavisni.ba)