Tuzlanski kanton u prvoj polovini ove godine posjetilo preko 24.000 turista

Razvoj turizma na području Tuzlanskog kantona evidentan je iz godine u godinu.

U prvoj polovini 2018. godini na području najmnogoljudnijeg kantona u FBiH ostvareno je oko 58.000 noćenja, a ovaj kanton posjetilo je oko 24.000 posjetilaca.

Potvrdio je to za portal Fejm.ba ministar trgovine, saobraćaja i turizma TK, Mirsad Gluhić.

Po njegovim riječima odnosu na isti period  prošle godine Tuzlanski kanton  je ove  godine posjetilo 8,36 posto  više turista,  dok je broj noćenja veći za 3,67 posto.

Ovaj  kanton iz drugih dijelova zemlje  posjetilo je  oko sedam posto turista više u odnosu na isti period prošle godine.

Po riječima ministra Gluhića broj stranih turista je veći za devet posto u odnosu na prošlu godinu, a oni  su također ostvarili i veći broj noćenja.

Pokazatelji govore da je broj posjeta ove godine u odnosu na raniji period veći za 7 do 10 posto.

Pozitivni pomaci u oblasti  turizma kao privredne grane generiraju ukupnu privredu Tuzlanskog kantona. Tokom ljetne sezone očekuje se i veći broj posjeta ovom kantonu, prvenstveno zahvaljujući “biseru turizma” ovok kantona, Panonskim jezerima.

Gluhić je dodao, da je neophodno raditi na dovođenju smještajnih kapaciteta u zakonske okvire naglasivši da je prosječna iskorištenost smještajnih kapaciteta u ugostiteljskim objektima  16,4 posto.

(fejm.ba)