Šta donose nove saobraćajne dozvole?

Vozači u BiH uskoro bi papirne saobraćajne dozvole trebali da zamijene novim, plastičnim, nalik ličnim kartama i vozačkim dozvolama.

To je zajednička ideja Agencije za identifikacione dokumente (IDDEEA) i Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH. Struka upozorava da bi modernizacija saobraćajnih dozvola mogla dodatno koštati građane BiH.

Agencija za identifikacione dokumente BiH inicirala je početak procesa izmjena i dopuna zakonskih okvira i propisa čiji bi krajnji cilj trebao da bude zamjena trenutnih saobraćajnih dozvola sa novim i modernijim čipovanim karticama. Međutim, više detalja o projektu modernizacije saobraćajnih dozvola i o eventualnoj cijeni, nisu znali reći.

Modernizaciju saobraćajnih dozvola podržali su i u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH ali pod uslovom da izdavanje novih dokumenata ne poskupi. Osim toga, ministarstvo traži i način da se u jednoj kartici objedine saobraćajna dozvola i vlasnička knjižica za automobile čime bi se smanjio i trošak izdavanja potvrda.

“Ideja je da se saobraćajne dozvole počnu mijenjati kada agenciji IDDEEA isteknu zalihe papirnih dozvola koje se sada koriste ili da novu plastičnu karticu dobijete kada budete morali mijenjati papirnu dozvolu, jer u njoj više nema mjesta za pečate i potpise. Nikako se ne bi išlo na to da svi odjednom moramo da zamijenimo saobraćajne dozvole”, kazali su u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH.

“Problem elektronskih saobraćajnih dozvola je to što se golim okom neće moći vidjeti ni da li je vozilo registrovano ni ko je vlasnik. Za to su potrebni elektronski čitači, koji su za BiH skupi.  Sve troškove ponovo će snositi građani, poručuju iz Udruženja za unapređenje bezbijednosti saobraćaja Republike Srpske.

Nakon usaglašavanja stavova Agencije za identifikaciona dokumenta i Ministarstva transporta i komunikacija BiH o potrebnim izmjenama zakona, sve se prosljeđuje u Vijeće ministara BiH čiji bi zadatak bio usvajanje izmjena zakona što bi u konačnici značilo početak procesa zamjene saobraćajnih dozvola u BiH.

(Fokus.ba)