Tuzlanski kanton: Kazne do 500 KM za nenošenje zaštitne maske

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je izmjene Zakona o javnom redu i miru TK, kojima se predviđaju novčane kazne za kršenje higijensko-epidemioloških mjera koje propiše Krizni štab, a potvrdi Vlada.

“U posljednjem periodu je došlo do povećanja broja osoba koje su zaražene Covidom-19, pa je u skladu sa tim Ministarstvo zdravstva predložilo izmjene Zakona o javnom redu i miru TK. U Zakon je dodana stavka kojom se propisuje kažnjavanje građana koji ne poštuju mjere izdate od nadležnih institucija. Imamo velik broj građana koji se kreću u skupinama u većem broju nego što je to dozvoljeno, osobe koje ne nose zaštitne maske i osobe koje maske nose na nepravilan način. Policijski službenici će takve građane upozoravati, a ukoliko se građani više puta ogluše o upozorenje, tim licima će biti izrečena novčana kazna. Nadležni organ može izreći rješenje o zatvaranju objekata ukoliko dođe do kršenja Zakona o javnom redu i miru, te ukoliko dođe do ugrožavanja života naših građana” – kazao je Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.

Usvojenim izmjenama zakona kazne za kršenje mjera za fizička lica iznose od 100 do 500 KM, za pravna lica od 500 do 2.000 KM, za odgovorne osobe u pravnim licima te za vlasnike radnji, odnosno obrta od 200 do 1.000 KM. Vlasnicima obrta, u slučaju ponavljanja prekršaja, prijeti i zatvaranje objekata najduže do šest mjeseci.

U ugostiteljskim objektima maksimalan broj gostiju je 20

Podsjećamo, prema higijensko-epidemiološkim mjerama koje su na snazi u TK građani su obavezni nositi maske na otvorenom i u zatvorenim prostorima. Zabranjeno je kretanje poslije 21 sat, obavezna je distanca od dva metra na otvorenom i u zatvorenom. U ugostiteljskim objektima maksimalan broj gostiju je 20, s tim da svaki objekat mora imati četiri metra kvadratna porostora po gostu, a osoblje mora u svakom moementu nositi maske. Maske nisu obavezne dok gosti sjede za stolom u ugostiteljskim objektima, ali jesu prilikom kretanja u njima.