Tuzlanke Azra Tokić i Dženita Aljić izrađuju raskošne torte za sve prilike

Piše: Dejla Bajrić

Azra Tokić i Dženita Aljić

Azra Tokić i Dženita Aljić iz Tuzle su sestre koje su prije godinu dana odlučile svoju dugogodišnju ljubav prema izradi slastica pretvoriti u kreativan posao. Kako ističu na početku razgovora, treći član njihove vrijedne ekipe je njihova voljena mama. Ideja da počnu sa izradom torti nastala je za rođendane njihove djece, a nastavila se kao produkt slobodnog vremena. Ubrzo su počele istraživati šareni, slatki svijet torti i kolača. Odlučile su se na izradu torti različitih boja, ukusa, izgleda i dekoracija.

„U početku je bilo stresno, naročito kada ne bude sve onako kako smo mi to zamislile. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, kupovale smo sav potreban materijal i sticale neophodno iskustvo, što je dovelo do pomaka u izradi slastica“ – kažu Dženita i Azra za Glas Tk.
Iako do sada nisu bile na profesionalnim obukama, nadaju se da će uskoro pronaći vremena i za to. Vrijeme za izradu torte ovisi od dekoracija koje klijenti zahtijevaju, ali ponekad uspiju završiti tortu za nekoliko sati.


Sastav torti je najvažniji u ovom poslu, a cijene se formiraju ovisno od dekoracija, pa su torte ukrašene fondanom nešto skuplje jer je za tu vrstu dekoracije potrebno izdvojiti više vremena i znanja, a i sam fondan ima višu cijenu na tržištu.
Da su stekle stalne klijente koji vole i cijene njihov rad, u prilog govori i činjenica da se torte često naruče i mjesec dana ranije. Međutim, za njihove slastice ne ostaju uskraćeni ni oni koji narudžbu rade u zadnji čas jer se Dženita i Azra trude da ispoštuju sve klijente.

„Ono što najviše volimo u ovom poslu su neke lijepe situacije, reakcije roditelja kada dobiju tortu od djece koja se nalaze u inostranstvu ili reakcije mališana čije ideje sprovedemo u djelo. Radost koju vidimo na njihovim licima nama daje veliki podsticaj za kvalitetniji i bolji rad u budućnosti“ – rekle su nam ove kreativne Tuzlanke.


Iako često rade unikatne torte koje imaju posebnu priču, neke torte su radile i po desetine puta kao što su likovi iz crtanih filmova i slično.
Isporuke slastica se rade u Tuzli, ali po zahtjevu klijenata i u ostale gradove BiH. Da se upornost i istrajnost uvijek isplate, dokaz je njihov kvalitetan rad koji je prepoznat od mnogih, pa su neke torte isporučene i 100km dalje od Tuzle.
Torte se mogu poručiti na Facebook profilu „Azra Tokić“, Facebook stranici „Torte Tuzla“ i na Instagram stranici pod nazivom „torte_i_ketering_tuzla“.
Azra i Dženita su fokusirane na usavršavanje i inovativnost pri izradi torti, a kako kažu, trud i ulaganje u ovaj hobi će donijeti samo dobro, nove prijatelje i sladokusce koji će otvoriti vrata svojih domova njihovim slatkišima.