Tuzlanski aerodrom 2017. imao više od pola miliona putnika, u planu nove linije

Prošla godina bila je rekordna za Međunarodni aerodrom Tuzla, kroz koji je za 365 dana prošlo 535.000 putnika, čime je godišnji plan premašen za 32 posto.

Paralelno s dogradnjom i rekonstrukcijom putničkog terminala, u toku 2018. planirano je povećanje broja putnika, uspostavljanje najmanje dvije nove linije, a na pomolu je i saradnja s aviokompanijama Flydubai i Qatar Airways.

Iako je u proteklom periodu na Međunarodnom aerodromu Tuzla došlo do ukidanja dvije aviolinije, za London i Nürnberg, godišnji plan je premašen, čime je 2017. upisana kao rekordna za ovu zračnu luku.

U 2018. godini plan je 600.000 putnika

“Mi smo prošlogodišnjim brojem putnika izuzetno zadovoljni. U 2017. smo zaposlili i određeni broj radnika koji su dobili sve licence kako bi u 2018. mogli dati svoj maksimum kada je riječ o opsluživanju putnika, prtljaga i aviona na našem aerodromu”, rekao je za Klix.ba direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović, istaknuvši da je u ovogodišnjem planu poslovanja navedeno opsluživanje 600.000 putnika.

Kada je riječ o cargo saobraćaju koji je uspostavljen na Međunarodnom aerodromu Tuzla, godišnji rezultati su ispod očekivanih, s obzirom na to da je u toku 2017. godine ostvareno svega 35 posto od planiranog.

“Ostatak nije ostvaren jer su izvoznici, odnosno uvoznici namirnica animalnog porijekla, tačnije mesa za Tursku, odlučili da svoj prijevoz obavljaju drumskim putem. Nakon toga su imali mnogo problema prilikom prebacivanja namirnica, tako da sada imamo informaciju da bi se u toku ove godine mogli ponovo uključiti u aviosaobraćaj”, istakao je Karasalihović.

Otkrio je i da je Međunarodni aerodrom Tuzla trenutno u pregovorima s kompanijama s Bliskog istoka koje su zainteresirane za prijevoz namirnica animalnog porijekla, a više detalja bit će poznato u narednom periodu.

Veći i moderniji putnički terminal

Konstantno povećanje broja putnika iniciralo je rekonstrukciju i proširenje putničkog terminala. Radovi su počeli u septembru 2017. godine, a Karasalihović je rekao da bi putnički terminal mogao biti završen na proljeće ove godine.

Za ovu namjenu osigurana su sredstva u iznosu od 6,5 miliona konvertibilnih maraka. Po kreditnoj osnovi aerodrom je osigurao 2,5 miliona KM, dok su ostala četiri povučena iz federalnog i kantonalnog budžeta.

“Nakon rekonstrukcije i proširenja putničkog terminala, mi ćemo steći uslove za adekvatnu opslugu putnika, prtljaga i aviona, a moći ćemo zadovoljiti i sve standarde propisane međunarodnom i unutrašnjom legislativom, odnosno legislativom Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH. Naš plan je da u toku godine s proširenim kapacitetima putničkog terminala nesmetano možemo opslužiti 700.000 putnika, što će u narednih četiri-pet godina zadovoljiti sve potrebe aerodroma”, istakao je Karasalihović.

U 2018. godini je predviđen i završetak projekta izgradnje carinskog skladišta za avionsko gorivo.

“Nakon ovog projekta, Međunarodni aerodrom Tuzla će biti u prilici aviokompanijama ponuditi najnižu cijenu goriva u regiji”, naglasio je Karasalihović.

Nove linije i saradnja s aviokompanijama

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla trenutno je prisutna aviokompanija Wizz Air s dva aviona, a putnicima nudi prijevoz na 14 destinacija.

“U narednom periodu se nadamo da ćemo uvesti minimalno dvije nove linije. O tome ćemo konkretnije moći govoriti nakon što završimo pregovore s aviokompanijama. Pored Wizz Aira očekujemo saradnju i s kompanijom Flydubai koja će, nadam se, biti proširena u toku ove godine. Također, Qatar Airways je iskazao zainteresiranost za saradnju, prije svega kao alternativu za Međunarodni aerodrom Sarajevo, a kasnije i za uspostavljanje redovnih charter letova”, otkrio je Karasalihović.

U planu za ovu godinu je i unutrašnja reorganizacija zaposlenika kako bi na što bolji način mogla biti pružena opsluga putnika i aviona.

(Klix.ba)