Izmijenjeni Pedagoški standardi za osnovni odgoj i obrazovanje u TK

Vlada Tuzlanskog kantona na posljednjoj sjednici usvojila je Odluku o izmjenama i dopunama Pedagoških standarda i općih normativa za osnovni odgoj i obrazovanje.

Ovom odlukom, između ostalog, izmijenjena je odredba koja se odnosi na broj učenika u kombinovanim odjeljenjima razredne nastave.

Ranijom odredbom definisano je da je optimalan broj učenika 12, a maksimalan 17 u četvornoj kombinaciji, dok je izmjenama predviđeno da optimalan broj bude smanjen na 10, a maksimalan broj na 12 učenika.

Pomoćnica ministra za obrazovanje TK Mersija Jahić izjavila je da će na ovaj način osnovne škole zaposliti osam nastavnika razredne nastave, dodavši da ova odluka stupa na snagu od školske 2018/2019. godine.

Također, izmijenjena je odredba koja se odnosi na broj uposlenih pedagoga u osnovnim školama. U skladu s konceptom ”jedna škola jedan pedagog”, kojim je predviđeno stvaranje preduslova da se i u školama s manjim brojem odjeljenja poboljša odgojno-obrazovni rad, omogućeno je zapošljavanje osam novih pedagoga u osnovnim školama na području TK.

Jahić ističe da će u svim školama biti zastupljen po jedan pedagog, što dosad nije bio slučaj, jer je 28 škola imalo manje od jednog pedagoga.

Dopunjena je odredba koja se odnosi na stručnu spremu i profil zaposlenika angažiranih na poslovima odgajatelja u internatskom smještaju u Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju. Posao odgajatelja dosad su mogli obavljati nastavnici razredne i predmetne nastave, koji su educirani za rad s djecom s poteškoćama u razvoju.

Jahić navodi da će ubuduće pored nastavnika razredne i predmetne nastave ove poslove moći obavljati i pedagozi.

(Fena)