Prosinečki dočekan aplauzom: Motiv? BiH je u vrhu evropskog fudbala i može se napraviti dobar posao

Novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki danas je predstavljen u Sarajevu. Predstavljanje novog selektora bh. selekcije privuklo je veliki broj novinara iz naše zemlje, ali i iz susjedne Hrvatske.

“Čast mi je što sam izabran za selektora BiH. U ova dva dana sam primio mnogo čestitki. Nadam se da ćemo sarađivati lijepo, na obostranu korist. Od dosta igrača sam dobio čestitku, neću navoditi njihova imena”, započeo je Prosinečki pa nastavio:

“U narednim utakmicama igrat će igrači iz Premijer lige BiH. Spisak ćemo objaviti vrlo brzo zbog viza. Što se toga tiče moram se konsultovati sa selektorom mlade reprezentacije. Pričat ću sa Ibiševićem i Lulićem, to mi je zadatak”, poručio je on.

“Razumljivo mi je da su mediji bili nakloni Amaru Osimu. Ali, ako budemo imali rezultat onda će mediji sigurno biti naklonjeniji reprezentaciji. Rezultat je taj koji može promijeniti sliku. Neovisno od toga ko će biti u grupi BiH ima kvalitet da se plasira na Euro. BiH može igrati atraktivno, onako kako ja želim, ofanzivno. Ali, moramo paziti i na odbranu. Moramo imati prepoznatljiv stil, mislim da to možemo. Moramo pratiti mlade igrače jer je to neminovnost. Ali, pratit ćemo i domaću ligu i ne treba naglasak biti mladi ili stari. Mnogi od njih će biti priključeni reprezentaciji”, rekao je Prosinečki.

“Kad su došli ljudi iz FS BiH da pričaju sa mnom, prihvatio sam tu ideju. BiH je u samom vrhu evropskog fudbala i to mi je bio ključni motiv da se može nešto uraditi. Zbog toga nisam preuzeo Sloveniju jer smatram da BiH ima veći kvalitet”.

“Vjerujem da to što sam pobijedio Amara u izboru za selektora neće narušiti moje odnose sa Ivicom. Vjerujem da neće. Ja sam sa Ivicom u jako dobrim odnosima još iz igračkih dana, kod njega sam debitovao u Jugoslaviji. On je svima nama promijenio pogled na fudbal i unio posebnu filozofiju. To što sam pobijedio Amara su stvari koje se dešavaju u životu i ovom poslu”, rekao je Prosinečki na kraju.

Podsjetimo, Prosinečki će voditi reprezentaciju u Ligi nacija te kvalifikacijama za Euro.

(sportsport.ba)