U Tuzli održan okrugli sto povodom Dana ekologije


U organizaciji Saveza Eko-zeleni TK u Tuzli održan je Okrugli sto u povodu nastupajućih ekoloških praznika: Dana ekologije TK, Dana planete zemlje i Međunarodnog dana zaštite od buke.
Povod održavanja Okruglog stola je nastojanje da se poveća odgovornost prema okolini, naveo je predsjednik Saveza „Eko-zeleni“ TK, prof.dr. Muhamed Omerović. Omerović je istakao da se u aprilu organizuju akcije sađenja i pošumljavanja kojima svaki pojedinac može dati svoj doprinos. Ova prilika je iskorištena da se pozovu građani da štite okoliš i brinu o njemu.

“Čovjek ne smije živjeti u sukobu sa prirodom, pa se u ovom mjesecu organizuju razne akcije kako bismo skrenuli pažnju na svijest o zdravoj ekološkoj sredini. Smatramo da su mladi prilično edukovani po tom pitanju, odazivaju se na radne akcije jer su pedagozi utjecali na njihovu brigu o okolišu. U narednim sedmicama će se u sklopu ekološke akcije organizovati pošumljavanje planine Majevice, pa smo ovom prilikom lovačkom društvu dodijelili paket sadnica četinara romanijske smrče”, ističe prof.dr. Muhamed Omerović.

Prvi korak, prema riječima dr.sc. Amre Imširagić, uradila je organizacija Eko-zeleni TK koji su aktuelizirali probleme buke. Pod buku se podrazumijeva svaki neprijatan i nepoželjan zvuk koji se sa svojom jačinom izdvaja od ostalih. “Buka djeluje na čovjeka, direktno ili indirektno, oštećuje njegovo zdravlje, izaziva umor, smanjenje radne sposobnosti, remeti koncentraciju, odmor i san. Može se smatrati kao poseban oblik stresa i zagađenosti čovjekove radne i životne sredine. Želimo da skrenemo pažnju na to koliko buka direktno djeluje: oštećuje sluh, djeluje na srce, krvotok, sistem za varenje, endrokilni sistem, vrši nervnu djelatnost i vegetativne reakcije. Neophodno je unapređenje zaštite od buke, akustike stambenih zgrada, muzičkih i bioskopskih dvorana, izrade kvalitetnih zvučnika. Mjerenjima se omogućavaju precizne, naučne analize ometajućih zvukova i jasno nam definišu kada zvuk izaziva oštećenja i omogućava nam poduzimanje određenih zaštitnih mjera, kazala je dr.sc.Amra Imširagić.


Duška REBIĆ