Tuzla: Svečana akademija povodom 44. rođendana Univerziteta u Tuzli

Piše: Duška Rebić

Svečanom akademijom, koja je zbog epidemioloških mjera održana u dva termina, Univerzitet u Tuzli obilježio je 44. godišnjicu uspješnog rada i djelovanja.

Na svečanoj akademiji izabrani su prof. dr Zumreta Kušljugić i prof. dr Mevludin Avdić u počasno zvanje profesora emeritus. Također, izabrani su i profesori u trajno zvanje redovnih profesora, a dodijeljenje su zlatne plakete za studente koji su ostvarili izvanredne rezultate tokom studiranja.

“Nažalost, u uslovima na koje se nismo navikli, nisu nam došli dragi prijatelji koji nam uvijek uveličavaju ovakve jubileje. Iz epidemioloških razloga smo ove godine bez gostiju i svečanost smo podijelili u dva dijela. Svi znamo kako smo se iznenada našli u trenutnoj situaciji i kako smo morali preći na druge načine rada i nastave na daljinu. Svi zajedno smo uspjeli da prebrodimo taj period i borimo se u skladu s našim mogućnostima i okolnostima u kojima radimo. Međutim, to je izazov koji nam je donio jedno novo iskustvo, odnosno izazov koji je pokazao koliko je digizalizacija važna. U Strategiji razvoja Univerziteta u Tuzli, koju smo usvojili za sedmogodišnji period, digitalizacija je naš prvi strateški cilj na kojem ćemo istrajno raditi”, kazala je prof. dr Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Zlatne plakete dobili su Emin Mujezinović, Fakultet za tjelesni odgoj i sport, prosjek 9,66, Azra Ibrišević, Medicinski fakultet prosjek 9,80, Benjamin Avdić, Edukacijsko rehabilitacijski fakultet, prosjek 9, 95, Faris Hasanović, Pravni fakultet, prosjek 10, Asja Atiković, Tehnološki fakultet prosjek 9,50, Arnela Osmanović Filozofski fakultet prosjek 9,57, Alen Hatkić, Farmaceutski fakultet, prosjek 9,60, Ibrahim Mujčić, Fakultet elektrotehnike, prosjek 9,80 i Muhamed Ibrić, Ekonomski fakultet, prosjek 10.
U trajno zvanje redovnih profesora promovisani su: Amela Teskeređić, Edukacijsko rehabilitacijski fakultet, Fikret Alić, Mašinski fakultet, Edina Šarić, Edukacijsko- rehabilitacijski fakultet, Kemal Gutić , Rudarsko-geološko-građevinski fakultet, Vedada Baraković, Filozofski fakultet, Anela Ibrahimagić, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Ševala Tulumović, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Alma Dizdarević, Edukacijski-rehabilitacijski fakultet, Adnan Ibrahimović, Rudarsko-geološko-građevinski fakultet, Izet Šabotić, Filozofski fakultet, Edin Mutapčić, Pravni fakultet i Omer Ibrahimagić, Medicinski fakultet.