U Tuzli prezentirane Studije o kvalitetu zraka

Piše: Duška Rebić

U Tuzli je održana prezentacija 2 Studije u okviru projekta “Čist zrak je naše pravo” u organizaciji Centra za ekologiju Tuzla.
Autori studija su Hana Alihodžić, MA inženjerstva zaštite okoline i dr.sci. Abdel Džozić , dipl.ing teh.
Skup je pozdravila Johana Strumkvist, ambasadorica Švedske, koja je i  ujedno najveći bileteralni donator u BiH.
Ovom prilikom su prepoznata mjesta u kojima je najviše zagađen zrak u Tuzlanskom kantonu. S obzirom na to da su Tuzla, Lukavac i Živinice najzagađeniji gradovi TK, prikupljeni su parametri zraka i podaci sa ovih prostora za period od 2016-2019 godine.

Brojne studije su utvrdile vezu između onečišćenja zraka i širokog raspona štetnih uticaja na zdravlje opće populacije, koji se kreću od subkliničkih uticaja do prerane smrti.
 Studija 1 koju je predstavila Hana Alihodžić sadrži detaljan pregled zakona, propisa, pravilnika i planova o kvalitetu zraka u FBiH, odnosno u Tuzlanskom kantonu.
Druga studija sadrži kratak vodič o pravnoj zaštiti žrtava zagađenosti s odabranim primjerima dobre prakse iz BiH i drugih zemalja, koje pokazuju kako se može pravnim putem ili rezultatima naučnih istraživanja provedenih mjera za smanjenje zagađenosti ili obeštećene žrtve. Autori ove studije su: dr.sc. Samir Lemeš , dipl.iur Đana Stojančić i dipl.iur  Zlatan Dizdarević.

Projekat finansijski podržava Švedska a realizuje se uz podršku dobijenu u okviru projekta “Misli o prirodi” koji implementira Centar za promociju civilnog društva