Katastrofalna godina za svjetski turizam, gubitak se mjeri u milijardama dolara…

Sa 72 posto manje međunarodnih dolazaka u prvih deset mjeseci i globalnim gubitkom 935 milijardi dolara prihoda od izvoza, za svjetski turizam je ovo najgora godina u historiji, a dostizanje prometa iz 2019. očekuje se za dvije do četiri i više godina, ističu iz Svjetske turističke organizacije.
Međunarodni turistički dolasci pali su za 72 posto u periodu januar-oktobar 2020, usljed ograničenja putovanja, niskog nivoa povjerenja potrošača i globalne borbe protiv kovid 19, što je sve zajedno doprinijelo da ova godina bude upisana kao najgora u historiji turizma.

Prema najnovijim podacima Svjetske turističke organizacije (UNVTO), turističke destinacije su ugostile od januara do kraja oktobra 900 miliona manje stranih turista u odnosu na isti period 2019, što je rezultiralo gubitkom 935 milijardi dolara izvoznih prihoda tog sektora, za preko deset puta većim nego tokom globalne ekonomske krize 2009.

Na osnovu trenutnih pokazatelja, UNVTO očekuje da će ukupan pad međunarodnih dolazaka u čitavoj 2020. iznositi između 70 i 75 posto, što će globalni turizam vratiti na nivo od prije 30 godina, uz milijardu dolazaka manje i gubitak izvoznih prihoda od 1,1 bilion dolara.

Ovaj ogroman pad turizma uzrokovan pandemijom mogao bi da rezultira gubitkom od dva biliona dolara u svjetskom BDP, dodaje se u izvještaju.