Tuzla – pritvor za Sadama Stupara zbog fizičkog napada na advokata Rifata Konjića

Sudija za prethodni postupak Općinskog suda Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Sadama Stupara (26) iz Zenice zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teška tjelesna povreda, kada je 1. novembra 2016. godine napao, udario i teško povrijedio advokata Rifata Konjića u Tuzli.

Postoji osnovana sumnja da je Stupar 1. novembra 2016. godine iz Zenice došao u Tuzlu, sačekao Konjića u poslijepodnevnim satima ispred zgrade u kojoj živi, prišao mu i zadao mu jak udarac zatvorenom šakom u predjelu lica. Udarcem je Konjiću, uz druge povrede na licu, načinio prelome na gornjim lijevim viličnim šupljinama sinusa, lijeve jagodične kosti i kosti lijeve očne duplje.

Tužilaštvo je u saradnji sa pripadnicima MUP-a TK, Odjeljenjem kriminalističke policije PU Tuzla, vodilo intenzivne istražne radnje u cilju utvrđivanja identiteta osumnjičenog. DNK analizom koju je uradila Federalna uprava policije, utvrđeno je poklapanje bioloških uzoraka osumnjičenog sa tragovima pronađenim na mjestu događaja.

U saradnji sa MUP-om Zeničko-dobojskog kantona, osumnjičeni je lišen slobode 7. jula u Zenici, a nakon toga je predat u nadležnost MUP-a TK i ovog Tužilaštva.

Poslije kriminalističke obrade, postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao Stupara.

Istraga u ovom predmetu je i dalje u toku. Utvrđuju se motivi za napad na Konjića te identitet osobe koja je eventualno naručila napad.