Najvažniji električni automobil ikad: Tesla Model 3

Elon Muski je na Twitteru objavio fotografije najočekivanijeg električnog automobila u historiji. Iako je Teslin Model 3 predstavljen još prošle godine, šef Tesla Motorsa Elon Musk je na svom Twitteru objavio prve fotografije Modela 3 koji je sišao s proizvodne linije i spreman je za isporuku kupcima. 

Radi se, naime, o prvom Teslinom modelu koji je namijenjen najširem tržištu, prvenstveno zbog relativno niske cijene od oko 35 hiljada američkih dolara. Nakon što je lani Elon Musk predstavio taj model, njegova tvrtka Tesla Motors je zaprimila nevjerojatnih više od 400 hiljada narudžbi za Model 3, koje će isporučivati godinama. No, nakon što je prvi automobil sišao s proizvodne linije, očekuje se da će proces krenuti puno brže.

Zašto je Model 3 najvažniji električni automobil ikad proizveden?

Voditelj istraživanja tvrtke Gartner Michael Ramsey je izjavio: “Mislim da mogu reći da je ovo najvažniji električni automobil ikada proizveden. Ispunjava očekivanja stotina tržišta i mijenja globalnu poziciju električnih automobila.”

Ono što Model 3 čini toliko posebnim je činjenica da se ne radi o ekstravagantnom i skupom automobilu koji si može priuštiti tek uski sloj najbogatijih, što je bio slučaj s ranijim modelima, nego o relativno jeftinom ali opet tehnološki izuzetno naprednom automobilu koji će si, barem u zapadnim zemljama, moći priuštiti svako s prosječnom plaćom.

I sama brojka od 400 hiljada automobila koji su naručeni nakon predstavljanja prototipa jasno govori da se radi o modelu koji će imat velik utjecaj na cijelu automobilsku industriju, ali i prijevoz općenito.

“Uspjeh tvrtke ovisi upravo o ovom modelu”

Mediji navode da uspjeh tvrtke u prodaji električnih automobila ovisi upravo o uspjehu novog modela.

“Model 3 je ključan za Teslin dugoročni uspjeh. Tvrtka postoji 15 godina i nikada nije ostvarila profit. Model 3 će biti Teslin prvi pokušaj izlaska na masovno tržište. Ako uspiju zadovoljiti potražnju i izbaciti pouzdan automobil, napokon će moći opravdati vrijednost dionica kompanije. Ako ne uspiju, Tesla će potvrditi sumnje kritičara koji tvrde da nikada nisu imali održiv model”, rekao je Vergeu Karl Brauer iz tvrtke Kelly Blue Book.

(Index.hr)