Tri osobe sa invaliditetom iz TK iskazale želju da vanredno završe školu

Skupština Tuzlanskog kantona 2015. godine usvojila je Zakon o obrazovanju odraslih, koji je omogućio osobama starijim od 15 godina da završe osnovnu školu.

Za sada su samo dvije osnovne škole iz Tuzlanskog kantona certificirane za ovaj vid obrazovanja, a zakon osobama sa invaliditetom omogućava da naknadno završe osnovnu školu.

Nakon 22 godine Emina Hatemić iz Gračanice dobila je šansu da završi osnovnu školu, a to pravo do sada joj je bilo uskraćeno jer njena okolina, istaknula je, nije smatrala da njoj treba obrazovanje.

– Ne mogu opisati kako sam provela ove godine čekajući i nadajući se da će to biti riješeno, ali u isto vrijeme sam gubila strpljenje i nadu – kazala je Hatemić.

Mislila je da se njen cilj nikada neće ostvariti da završi školu te da će to ostati samo njen san, ali danas je uspjela ostvariti jedan od svojih životnih ciljeva i upisala je školu.

Hatemić je jedna od tri osobe sa invaliditetom iz Tuzlanskog kantona koje su iskazale želju da vanredno završe osnovnu školu, a ovakav zakonski okvir iskoristili su i u Udruženju građana osoba sa invaliditetom “Lotos” Tuzla.

Izvršni direktor ovog udruženja Suvad Zahirović najavio je da će pružati podršku za te osobe tako što će organizirati prijevoz ili će na drugačiji način pomoći učenicima.

U Tuzlanskom kantonu za obrazovanje odraslih certificirane su dvije osnovne škole “Simin Han” u Tuzli i “Safet-beg Bašagić” u Gradačcu. Osobe koje odluče da steknu osnovno obrazovanje za svaku godinu obrazovanje morat će platiti po 100 KM uz sve ostale troškove.

Polaznici od prvog do petog razreda, pojasnio je direktor Osnovne škole “Simin Han” Admir Hasanbašić, svaku godinu mogu završiti za tri mjeseca, dok od šestog do devetog razreda svaku godinu moguće je završiti za šest mjeseci.

– U zavisnosti od broja prijavljenih kandidata u školi će se organizirati redovna, instruktivna i konsultativna nastava, a u nekim slučajevima može biti organizirana i nastava na daljinu – naglasio je Hasanbašić.

Nezvanično, osobe sa invaliditetom bi mogle imati novčanu podršku od Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, koje bi im pomoglo da ostvare svoj san i školuju se.

(Fena)