Švedska nastavlja podržavati rad ICMP-a u Bosni i Hercegovini

Novi grant u iznosu od devet miliona švedskih kruna (870.000 eura), koji je Švedska dodijelila Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP), omogućava nastavak pružanja podrške vlastima Bosne i Hercegovine (BiH) u nastojanjima da pronađu i identifikuju nestale osobe i osiguraju prava njihovim porodicama.

– Podrška koju Švedska godinama pruža ICMP-u pomogla je u procesu identifikacije nestalih osoba u Bosni i Hercegovini – pružajući informacije porodicama i prijateljima o sudbini njihovih nestalih i donoseći pravdu žrtvama – rekla je ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist, saopćeno je iz ICMP-a.

Navela je da se još traga za više hiljada nestalih, te da porodice imaju pravo znati njihovu sudbinu.

– Nastavit ćemo podržavati ICMP kako bi mogli pomoći domaćim institucijama ispuniti zakonsku obavezu prema porodicama i time jačati vladavinu zakona i povjerenje u društvu – istaknula je švedska ambasadorica.

Zahvaljujući ovom grantu ICMP nastavlja pružati tehničku podršku institucijama Bosne i Hercegovine, uključujući pomoć u pronalaženju masovnih i skrivenih grobnica i identifikacijama na temelju analize DNK kroz poređenje podataka, kako bi nadležni organi Bosne i Hercegovine mogli zaključivati slučajeve nestalih osoba, povezivati identitet nestalih osoba s mjestom zločina i koristiti dokaze u sudskim procesima.

– Zahvaljujući novom švedskom grantu, ICMP nastavlja pomagati institucijama Bosne i Hercegovine ispuniti svoje obaveze predviđene domaćim i međunarodnim zakonima – kazao je Matthew Holliday, šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan.

Dodao je da to podrazumijeva garantiranje prava porodicama nestalih i punu provedbu Zakona o nestalim osobama Bosne i Hercegovine.

ICMP od 1996. godine vodi regionalni program na području zapadnog Balkana, kako bi osigurali saradnju vlada u procesu pronalaženja nestalih u sukobima 1990-ih.

Bosna i Hercegovina je imala 30.000 nestalih, što je najveći broj u regiji.

ICMP je pomogao pronaći i identifikovati više od 70 procenata od oko 40.000 nestalih u regiji, uključujući i gotovo 90 procenata od 8.000 nestalih u genocidu u Srebrenici.

Tako veliki broj riješenih slučajeva nestalih osoba nije zabilježen ni u jednoj drugoj poratnoj zemlji u svijetu, navodi se u saopćenju.

Švedska je od 2002. godine podržala ICMP-ov rad sredstvima u iznosu od 67 miliona švedskih kruna (oko 6,53 miliona eura), uključujući i novi grant za period od naredne tri godine.

(RTV SLON)