Odlična vijest sa UKC-a – Testovi će biti nabavljeni, završen proces javne nabavke

Testirajte, testirajte, testirajte – konstantno poručuju iz Svjetske zdravstvene organizacije. To itekako košta, a zbog povećanog broja zaraženih sve je manje testova na raspolaganju. Ljudi se uglavnom testiraju tek kada imaju simptome. Menadžment UKC-a očekivao je drugi val korona virusa te su još prije tri mjeseca pokrenuli proces javne nabavke pcr testova, serološkog i antigenskog testiranja. Upravo sada završena su tri lota.

Tako će zavisno od potrebe testovi biti kupljeni jer okvirni sporazum sa dobavljačem to omogućava. Samo u posljednja 24 sata testirano je više od 300 osoba – epidemiolozi predviđaju da će i dalje situacija zahtijevati povećan obim testiranja.

”Znači mi možemo sada poručiti pet ili 10 hiljada da imamo na stanju i opet nam je otvorena mogućnost da čim se to stanje smanji i da se smanji broj testova da možemo poručiti nove. U toku su također dva-tri nova lota koja nisu završena i za 10-15 dana će se završiti i to, pa ćemo imati i više pcr testova na raspolaganju,” dodaje Jusufović.

Time zdravstveni sistem ima ”otvorenu liniju” nabavke potrebnih testova, pa više ne zavisimo od donacija, poručuje direktor. Da je menadžment UKC-a napravio pravovremen potez pokazuje i trenutno stanje u COVID bolnici gdje je još samo pet kreveta prazno. Prije par dana otvorena je COVID 2 bolnica gdje su 33 pacijenta hospitalizovana; 23 osobe su u respiratornom centru u istoj klinici. Medicinski radnici su tako pod velikim pritiskom, a u COVID bolnici rade zaposlenici sa skoro svih klinika.

”Evo nećemo imati  problema sa lijekovima i oko testiranja, ono što se trudimo maksimalno je da zadržimo broj medicinskog kadra i njihovu motivaciju za rad. Svi kažu oni su prilično iscrpljeni, ne oni su doslovno iscrpljeni. Zaštitne opreme ima dovooljno, imamo otvorene postupke javne nabavke imamo sredstva i za to,” kaže Jusufović.

Kliničke slike hospitalizovanih su veoma teške. Broj zaraženih se povećava. Ipak, dovoljan broj testova, povećan obim testiranja i odgovornost građana mogli bi doprinijeti da se zdravstveni sistem izbori i sa drugim talasom korona virusa.

(RTV SLON)