Svečano obilježen jubilej 80. godina od Dana ustanka naroda i narodnosti BiH

U povodu značajnog jubileja 80. godina od 27.97. 1941. godine, Dana ustanka naroda i narodnosti BiH u borbi protiv fašizma, Grad Tuzla je organizovao poseban program uz ovaj jubilej.


Polaganje vijenaca i odavanje poštovanja održano je na Spomen obilježju na Slanoj banji, na spomen obilježje Josipu Brozu Titu i narodnim herojima, na spomenik partizanskim brigadama, spomenik Zlatnim ljiljanima, spomenik poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992-1995 i na groblje i spomen obilježje civilnim žrtvama rata.

Na platou kompleksa Slane banje održan je prigodan program.Svečanom obilježavanju su prisustvovali gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, predsjednica Gradskog vijeća Nataša Perić, vijećnici, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, Slađan Ilić, premijer Vlade TK, Kadrija Hodžić, ministri u vladi TK, članovi Udruženja antifašista i boraca NOR-a sa predsjednikom Muhamedom Čauševićem, te predstavnici Udruženja odbrambeno oslobodilačkog rata 1992-1995 godine i drugi gosti.


Prisutnima se obratio gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović koji je u svom obraćanju istakao da Grad Tuzla u kontinuitetu njeguje tradiciju antifašizma u BiH, te podsjetio,da su prije 80 godina građani i narodi BiH su krenuli u ustanak protiv fašizma, a to je bilo odlučujuće za cijeli prostor bivše Jugoslavije. Bosna i Hercegovina je presudila u Drugom svjetskom ratu, ovdje su bile sve antifašističke ofanzive i ovdje su se vodile sve značajne bitke. Građani i narodi BiH dali su više od bilo koga na prostoru bivše Jugoslavije u pobjedi nad Hitlerom, ustašama i četnicima, naglasio je gradonačelnik Imamović.


Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Grada Tuzle, Muhamed Čaušević je istakao da je važno da se obilježava Dan ustanka jer fašisti ne miruju i mi kao udruženje baštinimo velike jubileje i jubilej 80 godina na poziv Komunističke partije 4 jula se odredilo da se podigne ustanak i odazvali su su se svi narodi da se suprostave okupatoru. Mi treba da podsjećamo i moje generacije su učile šta je 27 juli 1941.kada se narod suprostavio okupatoru i pozivam sve građane da se suprostave svakom nacionalizmu i fašizmu koji ne miruje i dan danas, naglasio je Čaušević.


Ističući značaj ovog datuma, premijer Tuzlanskog kantona, Kadrija Hodžić je istakao da su prije 80 godina bh narodi ušli u pokret protiv fašizma, a obilježavanje nije samo kultura sjećanja nego i aktueliziranje tog sjećanja. U tim trenucima formiran je Štab za pripreme za dizanje ustanka i to su najviši revolucionari, Pejo Marković, Cvijetin Mijatović Majo, Todor Vujasinović i Ivan Marković Irac, ponos ovog grada, kazao je premijer Hodžić.


Obilježavanje ovog značajnog datuma je pratio i prigodan program na kojem je sopranistica Vedrana Šimić izvela kompoziciju „Konjuh planinom“
Gradski orkestar Balsika takođe je svojim muziciranjem pratio cijeli program i uz svoj repertoar partizanskih pjesama upotpunio cijeli program 80 godina obilježavanja Dana ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma.
Duška REBIĆ