Pack: Dodik nije iznad zakona, problem je što do sada nije dobijao snažan odgovor

Milorad Dodik nije iznad zakona, nije niko i nadam se da će sud poštovati taj princip, kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Doris Pack, bivša izvjestiteljka Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, povodom njegove žestoke reakcije na odluku odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida.

– Srbima nije u interesu da negiraju genocid, mada Dodik vjeruje da je to u njihovom interesu. Takva situacija dugo traje i sada je Inzko uradio ono što je vjerovatno već ranije trebalo – smatra Pack.

Upitana kako komentariše Inzkovu odluku da koristeći bonska ovlašćenja nametne dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, što je jedno od najspornijih pitanja u zemlji već godinama, Pack kaže da je najveći problem sam genocid u Srebrenici, a ne to što je Inzko, makar na kraju svog mandata, donio odluku na koju su mnogi ljudi dugo čekali.

– Smatram da je povukao ispravan potez – naglasila je.

Upitana za političke posljedice, jer je Dodik zaprijetio da će to dovesti do raspada BiH, Pack je rekla da Dodik odavno prijeti i problem je što do sada nije dobijao snažan odgovor čelnika Evropske unije i domaćih političkih lidera.

– Stoga je krajnje vrijeme da BiH prebrodi taj problem. Dejtonskim sporazumom je okončan rat, ali je stvorio situaciju u kojoj je teško upravljati državom. Niko nije na odgovarajući način reagovao posljednjih godina na Dodikove prijetnje. Njegove najnovije prijetnje nisu ništa novo u odnosu što je ranije činio. Pretpostavljam da će mnogi sada reagovati na Dodikove postupke. Ne možemo da prihvatimo da neko, kao što je on, dovodi u pitanje šta se desilo u Srebrenici, iako zna činjenice. Dodik je jedan od tri člana Predsjedništva i treba da iskaže poštovanje prema svim ljudima koje su ubili pripadnici srpskog naroda. Dakle, Inzko je povukao ispravan potez, ali, nažalost, drugi su previše opsjednuti procjenjivanjem dometa Dodikovih pretnji – rekla je Pack.

Istaknula je da je Inzkova odluka u skladu s Dejtonskim ustavom i Dodik mora to da poštuje, kao i svi ostali.

– Stoga ne mislim da treba posvećivati previše pažnje njegovim prijetnjama. On je jedan od lidera u BiH i treba da poštuje Dejtonski ustav, a Inzko je uradio ono što je morao – zaključila je Pack.