Štrbački buk i slapovi u Martin Brodu kandidirani za UNESCO listu prirodne baštine

Putem Državne komisije za suradnju sa UNESCO-om, Nacionalni park Una je pokrenuo inicijativu da se najveće prirodne vrijednosti u ovom zaštićenom području Štrbački buk i kompleks slapova u Martin Brodu upišu na listu UNESCO-a.

Vodna bogatstva Nacionalnog parka Una kojeg čine rijeke Una, Unac i rječica Krka kao tri bisera prirodne baštine NP Una, predstavljaju osobitu geološku i hidrološku kršku pojavu čiji temeljni fenomen čine zanimljivi kanjoni i sedrene barijere na rijeci Uni koji stvaraju spektakularne vodopade i slapove, a zbog svoje značajne vrijednosti zaslužuju poseban tretman i zaštitu na globalnoj razini.

Štrbački buk je najviši vodopad na rijeci Uni, impresivne je ljepote nastao uslijed tektonskih pomjeranja i hiljadugodišnjeg taloženja sedimentne stijene-sedre kao geološkog fenomena koji krasi ovu rijeku iznimne čistoće i smaragdno zelene boje. Štrbački buk je trenutno najposjećeniji lokalitet u NP Una gdje počinje teže pristupačni kanjonski dio gornjeg toka Une koji se nalaziu zoni stroge zaštite sve do naselja Lohovo gdje je i završava administrativna granica NP Una, a taj dio je poznat kao najzanimljivija rafting dionica u Parku.

Prostorno najveći kompleks većih i manjih sedrenih barijera koje čine slapove i bukove, rječne bazene, ade, brzake, rukavace i sedrene pećine, nalazi se u naseljenom mjestu Martin Brod gdje je nekad postojao veliki broj vodenih mlinova i bučnica (eko veš mašina), etnografske baštine koja je gotovo nestala. Na kraju ovog naseljenog mjesta završavaju martinbrodski slapovi gdje se preko zadnjih sedrenih naslaga hladna Una jednim dijelom prelijevajući spaja sa još hladnijim Uncem, svojom prvom većom pritokom koja pred samim Martin Brodom napušta svoj duboki i spektakularni kanjon. Kako se ovaj kompleks slapova gotovo u cijelosti proteže kroz naseljeno mjesto Martin Brod, sa posebnom pažnjom se treba pristupiti zaštiti ovog dijela NP Una. Ovo posebno vrijedi ako se uzme u obzir činjenica da je u posljednje vrijeme upravo ova prirodna vrijednost bila poligon za implementaciju određenih hidroenergetskih projekata koji su prijetnja uništenju sedrenih barijera i slapova, a samim tim i turizma koji predstavlja jedinu privrednu granu koja je preostala lokalnom stanovništvu za stvarnje određenih dobrobiti i uslova za normalan život.

Razlozi za upisivanje Štrbačkog buka i kompleksa slapova u Martin Brodu na UNESCO listu prirodne baštine su brojni, a ovdje smo naveli samo neke. Ostali će vam se prikazati kada ova mjesta posjetite i sve vam postaje jasnije, naveli su iz Nacionalnog parka Una.

“Sačuvajmo naše prirodne i kulturne vrijednosti za buduće generacije, bez obzira bile one ili ne na UNESCO listi svjetske baštine”, poručili su.

(Radiosarajevo.ba)