Kabinet premijera Gutića: Radimo u skromnim uvjetima s doniranom opremom

Nakon teksta Za premijera Begu Gutića stolica s automatskim zaključavanjem i antišok sistemom, reagirali su iz Ureda premijera Vlade Tuzlanskog kantona.

Kako je saopćeno iz Ureda premijera TK-a, niko ih nije kontaktirao, niti je od njih traženo mišljenje ili stav druge strane, a kako su naveli, javnosti žele prezentiraju objektivnu sliku o izdvajanju oko 30.000 KM za potrebe rekonstrukcije prostora i nabavku namještaja.

“Naime, tekst pod nazivom Za tuzlanskog premijera namještaj od 30.000 maraka ilustruje nemoć opozicije da na konkretan i korektan način nađe zamjerku i kritikuje rad premijera i Vlade Tuzlanskog kantona, kao i neznanje i nepoznavanje materije o kojoj, na ovaj prizeman način, daju svoj sud i pokušavaju prikupiti jeftine političke poene.

Radi boljeg upoznavanja javnosti, treba istaknuti da Ured premijera od paljenja zgrade Soda – So do danas, radi u veoma skromnim uvjetima s doniranim i od drugih institucija i organa posuđenim, a u znatnoj mjeri i oštećenim kancelarijskim namještajem, u prostoru koji ne odgovara institucionalnim potrebama premijera, te osobe koja prema Ustavu Kantona predstavlja i zastupa Kanton, njegov je reprezent i čini prvu sliku o Tuzlanskom kantonu.

Podsjećamo, upravo je mandat SDP-a, čija je perjanica poslanik Dževad Hadžić, obilježilo paljenje zgrade u kojoj je najteže stradao, odnosno u pepeo pretvoren, cjelokupan Ured premijera sa svim namještajem.

U skromnim uvjetima koje smo osigurali na početku mandata, Ured premijera i Vlada u cjelini su ostvarili najbolje rezultate Vlade Tuzlanskog kantona u posljednjih desetak godina. Vlada je riješila nekoliko gorućih problema koji su godinama opterećivali Tuzlanski kanton te prvi put ostvarila tekući budžetski suficit, a u taj skromni kabinet premijera do sada su primljene i brojne delegacije i predstavnici međunarodnog diplomatskog kora.

Nakon ovakvih pozitivnih rezultata rada, smatramo za potrebu da instituciji premijera, a ne premijeru lično, pred kraj mandata ove Vlade Tuzlanskog kantona, vratimo dio digniteta i stvorimo kvalitetnije uvjete za rad i buduće djelovanje, a 30.000 KM, koje se navode u prvobitno objavljenom tekstu, nisu namijenjene isključivo za nabavku namještaja. Dominantan dio ovih sredstava namijenjen je za građevinsku rekonstrukciju prostora na prvom spratu zgrade u kojoj je smješten Ured premijera, a manjim dijelom za nabavku kancelarijskog namještaja, o čemu smo javnost putem naših saopćenja redovno informirali.

Ono što ovom prilikom još želimo istaknuti je da nije riječ o kupovini namještaja za privatne, nego institucionalne potrebe, te da će u prostoru i na namještaju daleko više raditi saziv Vlade koji dođe nakon izbora 2018. godine, nego trenutni saziv Vlade.

Također, treba akcentirati i da je građevinska rekonstrukcija i nabavka namještaja za Ured premijera, došla pred kraj procesa stvaranja kvalitetnijih uvjeta za rad svih kantonalnih ustanova i institucija i njihovih rukovodilaca, odnosno da su u prethodnom periodu, u većini kantonalnih institucija, stvoreni daleko kvalitetniji uvjeti za rad i djelovanje, nego što je to bio slučaj u premijerovom kabinetu.

S obzirom na to da se zastupnik Hadžić u svojoj izjavi referira na ulaganja u oblasti obrazovanja, iskoristiti ćemo ovu priliku da njega, a i javnost podsjetimo da je Vlada u proteklom periodu konstantno povećavala iznos kapitalnih ulaganja u oblast obrazovanja. S oko 110.000 KM koliko smo zatekli u budžetu 2015. godine, u 2016. smo taj iznos povećali na oko 550,000 KM, da bismo za kapitalne investicije u oblasti obrazovanja, pored tekućeg održavanja, u 2017. planirali  1.364.140,00 KM.

Između ostalog, a radi ilustracije, prošle godine u saradnji s gračaničkim privrednicima Vlada je izgradila novi školski objekat osnovne škole Stjepan Polje te uložila oko 170.000 KM za rekonstrukciju stolarije i 120.000 za rekonstrukciju krovova u školskim objektima.

Od ukupno 1.364.140 koliko smo planirali ove godine, najveći iznosi odnose se na izgradnju školskog objekta područne škole Vučkovci i II Etapu izgradnje Područne škole u MZ Požarike (po 280.000,00 KM), te izgradnju fiskulturne sale u Osnovnoj školi Sjenjak u Tuzli za što je izdvojeno 150.000,00 KM. Dominantan broj ostalih odluka o odobravanju sredstava odnosi se na projekte rekonstrukcije sistema toplifikacije u školskim objektima. Značajno je za istaknuti i da je Vlada ove godine s partnerima kroz INTERREG IPA program, osigurala dodatnih 1,6 miliona KM za realizaciju Smart school projekta energijske obnove šest školskih objekata u našem kantonu. Učešće budžetskih sredstava u ovom projektu su 234.000,00 KM.

Sve navedeno jasno ilustrira prizemne namjere zastupnika Hadžića, te njegovu sigurnost i nemoć stranaka u opoziciji da se konkretnim aktivnostima i konstruktivnim prijedlozima bore za bolji život građana Tuzlanskog kantona, nego izvrtanjem činjenica i njihovom parcijalnom prezentacijom prikrivaju svoj nerad i dezinformiraju građane”, saopćeno je iz Uredu premijera Tuzlanskog kantona.

(radiosarajevo)