Stiže Playstation 5, a ovo je sve što znamo o Sonyjevoj novoj konzoli

Glasine o novoj Sonyjevoj konzoli ponovno se šire medijima i premda smo na ovakve priče već odavno navikli, čini se da napisi ovog puta imaju više temelja u stvarnosti.

Iako su neki mediji naveli da bi se nova konzola mogla pojaviti do kraja ove godine, sudeći prema novim informacijama, nova konzola vjerojatno se neće pojaviti na tržištu do 2020. Što je sasvim očekivano jer upravo će tih sedam godina biti u skladu s dosadašnjim trendom izlaska novih konzola. Četvorka se pojavila sedam godina nakon trojke, a Xbox One osam godina nakon Xbox 360 pa ovo nisu u tolikoj mjeri posebno pronicljiva predviđanja već isticanje očitog.

Vrijeme izlaska ovisi o konkurenciji

Ipak, ove nedoumice oko datuma izlaska vjerojatno su rezultat pojavljivanja “pojačanih izdanja” konzola jer PS4 Pro i Xbox One X možda nisu potpuno nove konzole, ali daleko su od slim izdanja na kakva smo dosad navikli.

Bilo kako bilo, tijekom prošlog mjeseca novinari portala Kotaku razgovarali su s gomilom članova razvojnih timova od kojih mnogi potvrđuju ove glasine, tvrdeći da je 2020. najizvjesniji datum za novu konzolu. Ipak, u obzir treba uzeti i činjenicu da kretanja na tržištu itekako mogu ubrzati ili usporiti proces objava. Primjerice, iznenadna odluka Microsofta da napravi prvi korak mogla bi prisiliti Sony da izađe s vlastitim odgovorom i promijeni planove.

Nitko ništa ne zna?

Naravno, nerealno je očekivati da će zaposlenici kompanija koje rade na ekskluzivnim naslovima za Sony, otkrivati detalje o petici, ali oni tvrde da još uvijek nisu upoznati s bilo kakvim planovima za novu konzolu.

S druge strane, naravno da se na novoj konzoli radi, a budući da nova konzola bez novih igara nije ništa drugo nego tehnički napredan, ali načelno beskoristan komad hardvera, nema sumnje ni da razvojni timovi naporno rade na naslovima za novu platformu. Prosječan AAA naslov nije nešto što nastaje preko noći, samo par mjeseci nakon što im Sony da zeleno svjetlo. Pa baš kao što je to bio slučaj i s novim Xboxom – “nitko ne zna ništa” u prijevodu je “znamo više nego u ovom trenutku smijemo otkriti”.

Znaju proizvođači igara

Prošlog tjedna Semiaccurate objavio je i da je velik broj “development kitova” za PS 5 poslan proizvođačima video igara, što može i ne mora biti istinito, ali je realno očekivati da se takvo što dogodi u periodu od dvije godine prije izlaska.Inače, “development kit” je hardver koji proizvođačima igara omogućava da stvore i optimiziraju igre za određenu konzolu, a dolazi sa softverom kao što je operativni sustav i omogućuje razvojnim timovima da veći pristup hardveru nego u slučaju uređaja koji će se naći u prodaji.

Najčešće je riječ o klasičnim računalima koja u sebi imaju hardver koji će imati i novi PS5. Dakle, ne radi se o klasičnim konzolama već računalima koja će programerima omogućiti uvid u ono što će biti moguće s novom konzolom kako bi što lakše počeli s pripremama.

Primjerice, prije nego je izašao PS4, razvojni timovi dobili su “devkitove” 18-24 mjeseca prije nego se četvorka pojavila pa je ovo, ako su glasine istinite, pokazatelj vremena u kojem bi se petica mogla pojaviti. Inače, Sony je izuzetno tajnovit oko ovakvih stvari pa od studija traže da računala zatvaraju u prostorije u koje može ući samo odabrana skupina ljudi. Stoga, ne iznenađuje što novinari nisu uspjeli iskopati bilo kakve informacije od programera.

Kompatibilnost sa starijim naslovima

Još jedna od stvari koje valja uzeti u obzir jest i to da su nadograđene konzole relativno svježe. PS 4 Pro se pojavio krajem 2016., a Xbox One X krajem 2017., ali to ne znači da Sony nije spreman za sljedeći veći korak pa je sasvim realno očekivati uređaj koji će vrtjeti igre koje četvorke ne mogu.

Ovdje se automatski nameće i pitanje hoće li petica biti kompatibilna s naslovima za četvorku? Iako nema službene potvrde (na kraju krajeva, nije potvrđena ni petica), trend forsiranja kompatibilnosti sa starijim naslovima dao je odgovor na ovo pitanje. Sony bi zadao veliki udarac svojoj konzoli kada tu kompatibilnost ne bi omogućio pa je izvjesno da ćemo na petici igrati apsolutno sve što je ikad izašlo.

To donekle potvrđuju i napisi iz ožujka iz kojih možemo iščitati da je Sony izvukao lekciju iz vlastitog propusta s četvorkom koja nije kompatibilna sa starijim naslovima (izuzmemo li ponudu s njihovog streaming servisa PlayStation Now).

Hardver, VR i cijena

Što se hardvera tiče, tu ne postoje nikakva nagađanja i zapravo je najjednostavnije baciti pogled na konkurenciju koju Sony mora nadjačati. Xbox One X je trenutno najsnažnija konzola na tržištu (osmojezgreni procesor od 2.3 GHz, 12 GB GDDR5 i moćna AMD-ova grafička kartica s jakim grafičkim procesorom od 1172 Mhz), a Sony ima dvije godine da ovo hardversko nadmetanje preokrene u svoju korist (što će očekivano učiniti), ali dvije godine dug su period. Ono što možemo očekivati je sljedeći veći korak na polju VR naslova koji su relativno uspješni, ali i dalje ništa revolucionarno. Virtualna stvarnost jednostavno nije nešto što je pustilo korijenje u svakom domu i to je nešto na čemu treba poraditi.

Ukratko, igrači žele pravu VR revoluciju, a na Sonyju je da im želje ispuni.

I za kraj, cijena. Tu nema nekih prevelikih nedoumica. Sony će morati držati korak s konkurencijom pa očekujte cijene koje neće pretjerano prelaziti psihološku granicu od 4000 kuna.

Hoće li uspjeti? Vjerojatno. Sve se na kraju svodi na to tko će imati bolje ekskluzivne naslove, a Sony na svojoj strani ima neke jake franšize. Međutim, ova utrka između Sonyja i Microsofta zapravo je igra brojeva zanimljiva svima osim igračima. Ono što je bitno jest da u izboru konzole jednostavno ne možete pogriješiti. Jedino je pitanje čije su vam ekskluzive zanimljivije.

(Index.hr)