Stanovi za 20 korisnika Regionalnog stambenog programa u Tuzli

Dvadeset korisnika programa Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u BiH, preuzelo je danas ključeve stanova smještenih u zgradi, izgrađenoj u tuzlanskom naselju Ši Selo, u okviru Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini. Vrijednost radova izgradnje iznosila je oko 1.203.500 KM, a sredstva su obezbijeđena iz donatorskog Fonda RSP-a i budžeta Grada Tuzla. Za sufinansiranje podprojekta BiH3 Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u BiH (DPSZ), iz budžeta Grada Tuzla, izdvojeno je 223.500 KM. Grad Tuzla je obezbijedio je zemljište za izgradnju, sa svim pratećim potrebnim dozvolama i infrastrukturom, u protuvrijednosti od oko 76.410.00 KM.

”Ovo je jedan veliki korak, izgradili smo dvadeset stambenih jedinica, iduće godine planiramo još tridesetpet, a naš cilj je oko 250 stambenih jedinica. Zahvalan sam Evropskoj uniji, najvećem donatoru, ali i drugim velikim donatorima, Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Italiji, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao i Federalnom ministarstvu za raseljene osobe i izbjeglice, na hiperaktivnom radu i prilici koju su dali ovoj lokalnoj zajednici. Zadovoljan sam i drago mi je što su danas ovdje, Gianluca Vannini, predstavnik Delegacije EU u BiH, predstavnici entitetskih ministarstava i moji saradnici. Mi smo ostavili sve, usred izborne kampanje, jer je tada bila prilika, ostavili sve i bavili se ovim. Tako da je ovo dobar primjer jedne sinergije i EU i donatora, poput SAD, Italije, Švicarske, Njemačke, Danske, Norveške, Turske itd., a da se uradi jedno humano djelo za dvadeset porodica. Mi smo vidjeli da je to prilika, da moramo biti brzi, efikasni, baviti se time i sada imamo viziju o preko dvije stotine, možda 250 ovakvih stambenih jedinica. Korisnici su raseljena lica i druga lica koja su u stanju socijalne potrebe, koji trenutno koriste alternativne smještaje, iz različitih razloga”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Današnjoj ceremoniji prisustvovali su Gianluca Vannini, šef odjela za civilno društvo, socijalni razvoj i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU, Kent Sem Hilli, predstavnik Biroa za populaciju i migraciju Vlade SAD u Beogradu, Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica RS-a, Ševka Palo, pomoćnik ministra raseljenih osoba i izbjeglica Vlade FBiH, te predstavnici OSCE-a i UNHCR-a.

Vrijednost Regionalnog stambenog zbrinjavanja je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona KM odnosi na potprojekat Državni projekat stambenog zbrinjavanja u BiH. Sve ovo ne bi bilo izvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svega Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 500 miliona KM, Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske te drugih zemalja donatora, UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope. Nakon svečane dodjele ključeva korisnicima, presijecanjem vrpce, svečano je otvorena zgrada sa 20 stambenih jedinica i korisnici su, sa svojim porodicama preuzeli na korištenje stambene jedinice, saopćeno je iz Gradske uprave Tuzla.

(Nezavisni.ba)