Saudijski princ kupio sliku za 450 miliona dolara

Saudijski princ potrošio je 450,3 miliona dolara na portret Isusa Krista, koji je naslikao Leonardo da Vinci, na aukciji održanoj u New Yorku prošlog mjeseca. Ta slika bit će izložena u ogranku Louvrea u Abu Dhabiju.

Da Vincijev Salvator Mundi (Spasitelj svijeta) postao je najskuplja ikad prodana slika, a New York Times izvijestio je da ju je kupio princ Bader bin Abdullah bin Mohammad bin Farhan al-Saud. List je do ovog zaključka došao na osnovu dokumenata u koje je imao uvid.

Wall Street Journal objavio je da je Bader samo posrednik za saudijskog prestolonasljednika Mohammada bin Salmana, a za tu tvrdnju navodi više izvora, među kojima su i pripadnici američkih obavještajnih agencija.

Posrednik za Salmana

Bader bin Abdullah bin Mohammad bin Farhan al-Saud jest malo poznati princ koji nije poznat kao kolekcionar umjetnosti i koji nije objavio izvor svog bogatstva.

Izvor upoznat s dešavanjima u svijetu umjetnosti na Bliskom istoku kazao je da je Bader samo posrednik za prestolonasljednika Bin Salmana, a izvor iz obavještajne zajednice kazao je da je saudijski prestolonasljednik “krajnji kupac”. Bader je samo zvanični kupac, dodaje se.

The Times je napisao da je Bader “prijatelj i saradnik” saudijskog prestolonasljednika Mohammada bin Salmana, koji je prošlog mjeseca pokrenuo navodni udar na korupciju, koji je doveo do privođenja nekoliko prinčeva i desetaka viših državnih zvaničnika i istaknutih biznismena.

Čistka suparnika

Kritičari su osudili Bin Salmanov potez kao čistku potencijalnih suparnika. Vlada Saudijske Arabije saopćila je da traži povrat 100 milijardi nezakonito stečenih dolara.

Baderova kupovina Kristovog portreta mogla bi potencijalno uznemiriti konzervativne vjerske čelnike u muslimanskoj zemlji, prenosi Times.

Najviša cijena plaćena za umjetničko djelo na aukciji jest ona za sliku Pabla Picassa Alžirske žene (verzija “O”) – 179,4 miliona dolara.

Najviša cijena plaćena za neko umjetničko djelo jest ona za sliku Petlja Willema de Kooninga – 300 miliona dolara.

Abu Dhabi, čiji čelnik ima bliske veze s princom Salmanom, otvorio je Louvre prošlog mjeseca, čime je sebe stavio na mapu gradova s ponudom za ljubitelje kulture od više stotina umjetničkih djela.

(Al Jazeera)