Šta znače izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo Schmidt?

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo je odluke o izmjeni Izbornog zakona BiH i ustava FBiH. Izmjene su naslovljene kao “Paket funkcionalnosti”. Poručio je biračima kako je donio odluke”koje će osigurati da se njihov glas računa i da njhova demokratska volja bude ispoštovana”.

“Vi ste demokratskim glasanjem pokazali svoju odgovornost. Sada, vaša glasačka volja mora biti ispoštovana – ono što mora uslijediti je brzo formiranje vlada, parlamenata i pravosudnih institucija, koje moraju biti spremne da se odmah uhvate u koštac sa brojnim ozbiljnim pitanjima koja se nalaze pred ovom zemljom i njenim građanima. To je potrebno kako bi BiH mogla napredovati na svom putu ka kandidatskom statusu za EU. Svi mi, a posebno oni koji su izabrani na ovim izborima, moramo se bolje pripremiti da izborimo bitku protiv korupcije i nepotizma. Bit ću čvrsto na strani onih koji se bore za ovaj uzvišeni cilj”, poručio je Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH. 

U mjerama visokog predstavnika dodata je ustavna odredba kojom se uvodi pravo da svako može ostvariti direktno učešće u političkom odlučivanju. Odlukom o Domu naroda Federacije BiH podrazumijeva da svaki od konstitutivnih naroda BiH, Srbi, Hrvati i Bošnjaci, ima po 23 delegata, umjesto dosadašnjih 17. Svaki konstitutivni narod u svakom kantonu bi zadržao mogućnost da ima barem jednog predstavnika u Domu naroda. Ovom mjerom povećava se i broj mjesta u klubu Ostalih sa 7 na 11. Schmidt naglašava da se donesenim mjerama utemeljuje ambijent za daljnju izbornu i ustavnu reformu, uključujući i ispunjavanje obaveza koje je Bosna i Hercegovina preuzela na putu integracije u EU i rješavanje konkretnih problema s kojima se ova zemlja suočava.

Mjere iz ovog paketa funkcionalnosti će:

– Unaprijediti odlučivanje u zakonodavnim tijelima tako što će oba doma Parlamenta Federacije biti obvezna razmatrati akte drugog doma u određenom vremenskom roku.

– Unaprijediti imenovanje sudaca u Ustavni sud Federacije BIH tako što će se institucije i pojedinačni zvaničnici obvezati kako će ispuniti svoj dio procesa imenovanja u određenom vremenskom roku ili će predati tu odgovornost organu koji je sljedeći u procesu imenovanja.

– Pomoći da se spriječi zloupotreba vitalnoga nacionalnog interesa specificiranjem djelokruga pitanja koja mogu biti predmet pozivanja na vitalni nacionalni interes.

– Osigurati odlučivanje u slučajevima pokretanja pitanja zaštite vitalnoga nacionalnog interesa tako što će se pojednostaviti izbor članova Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa davanjem ovlasti Ustavnom sudu da članove Vijeća bira iz reda sudaca tog suda.

– Implementirati odluku Ustavnog suda Federacije BiH u predmetu Ljubić unapređenjem proporcionalnosti predstavljanja konstitutivnih naroda iz svakog kantona u Domu naroda Federacije BiH.

U svom obraćanju građanima BiH, Schmidt je poručio da je “previše vremena izgubljeno” te da “neophodnim zakonodavnim ili izvršnim odlukama nedostaje transparentnosti ili se one jednostavno blokiraju i ne provode”, ali da je za sudbinu ove zemlje ključno da više ne bude blokada.

„Zbog toga sam nametnuo mjere koje će unaprijediti funkcionalnost institucija u Federaciji BiH. One će omogućiti svim građanima da se njihov glas čuje i osigurati im da ih zaista i predstavljaju oni koje su izabrali. Izmjene koje sam danas uveo neće uticati na glasove koje ste dali. Ovo su vaši izbori. One se ne odnose na direktne izbore već na post-izborne pregovore o stranačkim koalicijama te uspostavljanje indirektno izabranih tijela. Da budem jasan, ovo nije i ne može biti velika reforma Izbornog zakona koja je još uvijek neophodna i naširoko diskutirana, kazao je Schmidt.

Odluke koje je donio visoki predstavnik stupaju na snagu objavom na zvaničnoj internet stranici OHR-a ili u Službenim novinama, u zavisnosti šta bude objavljeno ranije.

„Sve najbolje za Bosnu i Hercegovinu!”, poručio je visoki predstavnik.