Sparkasse Bank sa 5,27 miliona KM kreditira 11 privrednika TK

Vlada Tuzlanskog kantona dala saglasnost  na odobrena kreditna sredstva Sparkasse  Bank  d.d.  Sarajevo za 11 aplikanata iz  kreditne  linije  uz  subvencioniranje  dijela  kamatne  stope  iz sredstava  ovogodišnjeg budžeta Tuzlanskog kantona.

Riječ je o kreditnoj liniji u iznosu od 25.100.000 KM, a koju su za privrednike Tuzlanskog kantona osigurali kantonalna vlada i Sparkasse Bank d.d. Sarajevo.

Ukupna kamatna stopa za navedenu kamatnu liniju iznosi 4,2 posto, a kantonalna vlada sufinansira tri posto kamatne stope.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona, Srđan Mićanović izjavio je na konferenciji za medije da je kantonalna vlada danas  dala pozitivno mišljenje za 11 privrednih subjekata u iznosu od 5.275.000 KM.

To su investicijski krediti koji se ulažu u osnovna sredstva, poput kupovine zemljišta, izgradnje novih hala, kupovina nove opreme i sve što spada u proizvodnu djelatnost, da bi ove kompanije širile svoje poslovanje, te  uposlili veći broj radnika.

Podsjetio je da su nedavno  odobrena kreditnih sredstava za 15 aplikanata u ukupnom iznosu od 3.350.000 KM.

Dodao je da  je ukupan iznos odobrenih sredstava   ove godine  8.625.000 KM za 26 kompanija sa područja TK, koji će realizirati kreditnu liniju i bit će im subvencionirana kamatna stopa ukoliko budu redovno izmirivali svoje obaveze.

U narednim danima  spomenuta Sparkasse  Bank  d.d.  Sarajevo će nastaviti s realizacijom ove kreditne linije čija je ukupna vrijednost više od 25 miliona KM.

(Fena)