Od 1. februara gorivo skuplje za 18 feninga

Od 1. februara naredne godine gorivo u BiH poskupjeće za 18 feninga po litru, potvrdio je juče Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS.

On ističe da je ovo sasvim logičan korak, jer 15 feninga plus PDV, što iznosi oko 18 feninga, ide direktno državi i kompanije koje se bave prometom nafte i naftnih derivata prinuđene su da odrede veću cijenu po litru za pomenuti iznos.

“Bili smo sve vrijeme protiv povećanja akciza, ali niko nas nije slušao. To je logičan slijed i isto će, vjerujem, uraditi i kolege u FBiH”, rekao je Berak.

Podsjećamo, Predstavnički dom BiH na maratonskoj sjednici 15. decembra usvojio je po hitnom postupku set zakona o akcizama, kojim se za 0,15 feninga po litru goriva povećava putarina te akcize na biogoriva i biotečnosti.

S obzirom na to da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH objavljen u “Službenom glasniku BiH” u utorak, a da će na snagu stupiti 3. januara naredne godine, Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ističe za “Nezavisne” da će se zakon početi primjenjivati od 1. februara, ali da ne može reći hoće li cijene goriva biti veće.

“Izbor je na naftašima. Da li će oni uzimati dio te cijene od marže, a dio od krajnjih kupaca, ili će, ovisno o nabavci goriva, ako je po jeftinijoj cijeni ostaviti cijene iste i ne uzimati ništa”, rekao je Kovačević.

Parlamentarac s kojim smo razgovarali tvrdi kako ne bi trebalo da dođe do poskupljenja, te da ukoliko ipak do njega dođe, naftaši time sebi čine medvjeđu uslugu.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a, ističe da stupanje na snagu zakona ne znači automatski da će doći do povećanja cijena goriva.

“Nadam se da će kompanije u BiH koje se isključivo bave distribucijom goriva i kojima je osnova rada s gorivom pronaći način da cijene ostave iste i da to ne utiče na građane BiH”, kazala je Majkićeva.

Mirsad Isaković, poslanik SBB-a, naglašava da distributeri nafte i naftnih derivata imaju na 1,86 feninga po litru goriva maržu od 0,44 feninga, te da iz toga može biti pokrivena cijena dodatne akcize.

Maja Gasal-Vražalica, poslanik DF-a, naglašava da se obistinio strah 20 poslanika koji su bili protiv zakona i koji su sve vrijeme upozoravali da će to biti direktan udar na građane BiH.

“Zašto bi neko uzimao od svoje marže da bi dao porez na porez državi. Logično je da će distributeri povećati cijenu goriva po litru”, kazala je ona i najavila da će 20 poslanika podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti zakona.

(nezavisne)