Solidarnost i integracija u Evropi: Donacija stiže i u Tuzlu

U okviru priprema za realizaciju humanitarne akcije ”Solidarnost i integracija u Evropi”, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić primili su danas u posjetu predstavnike udruženja motociklista ”Eurobiker”.

Pomoć, odnosno donacija vrijednosti preko milion eura, sastoji se od oko 15 šlepera prvenstveno medicinske opreme i aparata, koja će početkom 2018. godine, uz moto Eurobajkera ”Mobilnost prevladava granice i spaja kulture”, biti raspodijeljena na četiri lokacije od kojih je jedna i Tuzla u Bosni i Hercegovini.

”Drago nam je da je upravo Tuzla i naš zdravstveni sektor odabran za jednu od destinacija gdje će biti isporučen dio opreme. S tim u vezi Vlada Tuzlanskog kantona će preuzeti na sebe da osigura logističke potrebe za prihvat konvoja i da bude dobar domaćin”, rekao je premijer Gutić i još jednom se moto klubu ‘Tuzla’ zahvalio za angažman u okviru ove humanitarne akcije.

”Radi se o opremi koja se zbog određenih restrukturiranja ili drugih aktivnosti pojavi kao višak, a u dobrom je stanju i može pomoći nekim drugim zdravstvenim ustanovama”, kaže dr. Herman Munzel, predsjednik njemačkog bajkerskog udruženja ”Biker-Brummi-Hilfe” koji već od 2003. godine realizira ovakve humanitarne aktivnosti.

Nakon susreta u Vladi Tuzlanskog kantona Eurobajkeri će posjetiti Univerzitetski klinički centar u Tuzli gdje će se razgovarati o potrebama Kliničkog centra i drugih zdravstvenih ustanova, a sve kako bi oprema koja se bude prikupljala u što većoj mjeri mogla odgovoriti na potrebe zdravstvenih ustanova kojima se donira.

(Nezavisni.ba)