Sjećanje na velikog bh. sportistu: Na današnji dan rođen Mirza Delibašić

Na današnji dan, 9. januara 1954. godine u Tuzli je rođen Mirza Delibašić, bosanskohercegovačka košarkaška zvijezda i jedan od najboljih bh. sportista svih vremena.

Član košarkaškog kluba Sloboda iz Tuzle postao je 1968. godine i u ovom klubu ostao je do 1972. godine, kada je postao članom Bosne, kada je odigrao i prvu utakmicu protiv KK Jugoplastike iz Splita.

Bio je prvak Jugoslavije i Europe i osvojio Kup Jugoslavije u košarci. Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao oko 14.000 koševa. S ekipom Bosne bio je i doprvak svijeta osvojivši drugo mjesto na klupskom prvenstvu svijeta, Interkontinentalnom kupu odigranom 1979. godine u Brazilu. Nakon Bosne igrao je za Real Madrid gdje se 1983. godine zbog izljeva krvi u mozak morao trajno penzionisati.

Godine 1980. izabran je za najboljeg košarkaša u Jugoslaviji. Četiri puta biran je za najboljeg sportistu BiH, pet puta za najboljeg sportistu Sarajeva, a 2000. izabran je za sportistu stoljeća u BiH.

Uvršten je među 50 osoba koje su najviše pridonijele Euroligi.

Sportska dvorana u sarajevskoj Skenderiji nosi njegovo ime, a u spomen na njega održava se i tradicionalni memorijalni košarkaški turnir.

Umro je u Sarajevu 8.decembra 2001. godine.

(Faktor.ba)