Zbog bijele kuge BiH u prosjeku godišnje izgubi jedan manji grad

Prema podacima Agencije za statistiku BiH vidljivo je da naša zemlja zbog bijele kuge, odnosno sve manje djece a sve više umrlih, u prosjeku godišnje izgubi populaciju jednog manjeg grada.

Naime, samo u prvih devet mjeseci 2017. godine u BiH je umrlo 5.721 osoba više nego što je bilo rođenih. Riječ je o velikom porastu u odnosu na isti period 2016. godine kada je taj broj iznosio 4.988.

Ukoliko se uzme u obzir da u ovaj godišnji gubitak stanovništva nisu uračunate osobe koje napuštaju BiH u potrazi za poslom, onda je jasno da je dugoročno za državu BiH depopulacija najveći problem kojem se treba posvetiti.

Ipak, vladajuće strukture to još uvijek nisu prepoznale. Porodiljske naknade su i dalje niske, roditelji sa troje i četvero djece nemaju skoro nikakve beneficije, a Bosni i Hercegovini generalno nedostaju strateški dokumenti u ovoj oblasti.

Prirodni priraštaj u BiH konstantno je negativan još od 2009. godine, upozorio je nedavno demograf Hasan Zolić, te dodao da na to utiče upravo i iseljavanje stanovništva.

“Odlaze nam svi naraštaji, i oni od 15 godina i oni od 40 godina. To negativno djeluje na natalitet”, naveo je Zolić.

Dodatni problem predstavlja i broj razvedenih brakova u BiH. U prvih devet mjeseci 2017. godine u BiH se razveo 1.391 bračni par, što je povećanje od čak 6,92 posto u odnosu na isti period 2016. godine.

Demografske procjene pokazuju da će BiH do 2050. godine imati oko 740.000 stanovnika manje nego danas, što predstavlja oko 20 posto ukupne populacije.

(Fokus.ba)