Sattler: Vratiti fokus na izborne i ustavne reforme

Šef delegacije Evropske unije u Bosni Hercegovini Johann Sattler napisao je danas na Twitter nalogu da je današnji sastanak s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i ambasadorima zemalja Evropske unije rezultirao dobrom raspravom.

– EU će nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu, i kada je u pitanju ekonomski oporavak zemlje i kada je u pitanju proces vakcinacije stanovništva. Sada je najvažnije vratiti fokus na neophodne izborne i ustavne reforme – napisao je.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorima zemalja Evropske unije o aktuelnoj blokadi rada državnih institucija, izbornom zakonodavstvu u BiH te općim izborima koji su planirani za narednu godinu.

Na sastanku je bilo govora, potvrdio je novinarima Komšić nakon sastanka, i o stavu koji je iznio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt kazavši da “Komšić predstavlja Hrvate, ali da su ga birali najviše Bošnjaci”.

Sastanak u zgradi Delegacije EU u Sarajevu organiziran je u trenutku kada je rad bh. institucija u potpunoj blokadi jer predstavnici Republike Srpske odbijaju dolaziti na posao nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.