Sarajevski konjanici obučeni u nošnju iz 16. vijeka krenuli u pohod na Ajvatovicu

Veliki broj građana Sarajeva okupio se danas u parku At Mejdan kako bi i ove godine ispratio konjanike kluba “Hidalgo” u pohodu prema Pruscu gdje se održavaju “Dani Ajvatovice”.
Konjanike obučene u tradicionalnu bosansku nošnju i ovaj put je ispratio načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić koji im je zaželio sretan put.

Konjanici će jahati na konjima od Fojnice preko Vranice, Gornjeg Vakufa, Bugojna i sve do Donjeg Vakufa, odnosno Prusca. Ovo je osma godina da sarajevski konjanici kreću iz parka At Mejdan na ovaj pohod.

Među učesnicima je bilo i djece, te žena koji su oduzimali dah nošnjom i vratili sjećanje na naše pretke i korijene.

Dani Ajvatovice je jedna od najmasovnijih vjersko-kulturnih manifestacija na prostoru BiH. Centralna manifestacija bit će održana 2. jula kada će se na Priscu okupiti konjanici iz cijele BiH, proći Ajvaz-dedinom stijenom i doviti.

Osim klanjanja podne-namaza, bit će održan i prigodni vjerski program za žene.

Ajvatovica je tradicionalni pohod muslimana ka raspuknutoj stijeni na planini Šuica. Prema legendi, stijena se raspukla kada je Ajvaz-dedo, pobožni čovjek, u prvim godinama dolaska islama na ove prostore molio da kroz nju proteče voda za Prusac, tada Akhisar (Bjeli Grad).

Posljednjih godina ovo tradicionalno okupljanje vjernika iz BiH, ali i cijele Evrope, preraslo je u međunarodnu kulturno-vjersku manifestaciju čiji sadržaji se organizuju u osam gradova srednje Bosne.

(Klix.ba)