RMU „ĐURĐEVIK“ ŽIVINICE: Uspješno poslovanje u tekućoj godini

Uprkos pandemiji koronavirusa koja se kao i na ostale privredne grane, odrazila i na rad rudnika, uspjevaju održati dobru proizvodnju i distribuciju uglja

Politika rada Rudnika mrkog uglja „Đurđevik“  zasnovana  je prije svega na kvaliteti, ali i modernizaciji i investicionim ulaganjima u proizvodne procese. Osnovni ciljevi su poboljšanje  kvaliteta rada i poslovanja, prepoznavanje i ispunjenje rada i tržišta, uz sistemski i procesni pristup upravljanja poslovnim aktivnostima s ciljem održivog razvoja. Nova uprava, upravo se vodi politikom kvaliteta po kojoj su i prepoznatljivi. Iako su ih u proteklom periodu pratile poteškoće, kapitalnim ulaganjem od strane Elektroprivrede u jedinice značajne za normalno funkcionisanje rudnika, primjetno je poboljšanje poslovanja. Reorganizacija poslova i ulaganja, rezultirali su znatno boljim rezultatima u ovoj godini u odnosu na prethodnu.

U ovoj godini, mogu slobodno reći, bilježimo dobre rezultate u eksploataciji mrkog uglja i trenutno smo blizu 100%-og  ostvarenja planiranih ciljeva. Naravno i na RMU „Đurđevik“ je uticala ova situacija vezana za pandemiju koronavirusa u smislu da su potrebe uglja dogovorene sa Termoelektranom smanjene zbog manje potrošnje električne energije na tržištu. Mi se uklapamo u to, tražimo nove kupce i idemo u tom pravcu, kazao je na početku razgovora Jasmin Rahimić, generalni direktor RMU Đurđevik.

Direktor Rahimić dodaje da su dolaskom na funkcije zatekli određene probleme, koje planiraju riješiti povećanjem proizvodnje. Entuzijasti su po tom pitanju i vjeruju da će uspjeti u budućnosti postići još bolje poslovanje. U tome će kako kaže, iskoristiti opremu koju je investirala Elektroprivreda.

Pri tome se osvrnuo i na   reorganizaciju poslovanja, ali i promjene određenih stavki u Statutu, koje su pokrenute s ciljem stvaranja boljih uslova rada. Od značajnih izmjena navodi promjenu naziva, ali i upravljačkih struktura.

    – U procedurama smo za promjene naziva firme. Dobili smo naloge od Elektroprivrede da izvršimo preregistraciju firme. Došlo je i do izmjene određenih stavki  u Statutu. Više u našem nazivu, ispred rudnika mrkog uglja Đurđevik, nema JU Elektroprivreda.  Od značajnijih izmjena koje su se desile je i ukidanje nadzornih odbora u svim rudnicima, pa tako i u našem. Još jedna od izmjena tiče se upravljačkih struktura. Praktično nemamo upravu društva u onom obliku u kojem je poslovalo u nekom proteklom periodu. Naime, upravu društva su činili generalni direktor i još tri izvršna direktora.  Danas,  upravu društva, čini samo direktor  i izvršni direktor za tehničke poslove koji je obavezan po Zakonu o rudarstvu u ovim firmama, ističe  Jasmin Rahimić, direktor RMU Đurđevik.

Direktor Rahimić ističe da razmišljaju o budućnosti RMU „Đuđevik“. Postavljeni su jasni ciljevi, ali i planirane dodatne investicije.

-U planu su novi zamjenski objekti. Kada govorimo o podzemnoj eksploataciji, to su nove jame, koje planiramo na našem području. Vrlo brzo će doći do pokretanja određenih investicionih ciklusa u smislu pokretanja procedura za projektnu dokumentaciju, dozvole itd., u skladu sa podrškom vladajućeg društva. Bez obzira na sve, mislim da ćemo poslovati pozitivno i biti jedan od oslonaca privrednog razvoja Živinica i Tuzlanskog kantona, dodaje direktor Rahimić.

Iz RMU „Đurđevik“, kazuju  da su radnici ove kompanije, njihov prioritet. Nastoje da ispune sve obaveze prema njima. Ističu da imaju nasljeđen problem od prethodnika koji se odnosi na indirektne poreze.

-Određenih finansijskih problema imamo sa obavezama indirektnih poreza, što ćemo pokušati riješiti zajedno sa vladajućim društvima. Naslijedili smo određene dugove prema dobavljačima, koje ćemo povećanjem proizvodnje moći vratiti i samim tim stabilizovat rad rudnika, kazao je direktor Rahimić.

U proceduri su trenutno i nova zapošljavanja u u ovoj kompaniji.

-U rudniku trenutno imamo oko 800 zaposlenih, od kojih su cca 250 radnika invalidi rada. Imamo zakonsku obavezu prema njima. Obavezni smo za one koji su povrijeđeni na radnom mjestu omogućiti rad u posebnim uslovima. To nam predstavlja određeni problem u samoj organizaciji poslova. Međutim, upravo smo proveli proceduru zapošljavanja za oko 40 uposlenika i u planu je skoro raspisivanje oglasa za još 20-ak radnika. Uglavnom se radi o nekim mlađim kandidatima, kazuje direktor RMU „Đurđevik“.

On ističe da planiraju podmlađivanje radne snage, posebno u podzemnoj eksploataciji u kojoj vide perspektivu ovog rudnika. Cilj im je poboljšati uslove rada, povećati proizvodnju, zadržati kvalitetu, ali i  dosadašnju cijenu uglja, kako za širu potrošnju tako i za sve kupce.

                                                                                                      Mubina Biščić-Delmanović