Rijedak astronomski događaj: Nakon 36 godina nebo će obasjati plavi Mjesec

Rijedak astronomski događaj, “plavi Mjesec”, moći će se nakon 36 godina vidjeti sa nekih dijelova Zemlje za dva dana.

Događaj izaziva veliko uzbuđenje jer će 31. januara spojiti tri neobične lunarne pojave: supermjesec, plavi Mjesec i potpunu pomrčinu Mjeseca.

Nažalost, Evropa nije među mjestima sa kojih će ovaj rijedak događaj biti vidljiv. U njemu će moći uživati u Sjevernoj Americi, Aziji, na Bliskom istoku, u Rusiji i Australiji.

– To je rijetki astronomski triplet – rekao je Kelly Beatty, urednik časopisa “Sky and Telescope”.

Plavi Mjesec je drugi puni mjesec u jednom kalendarskom. Pojava se tipično javlja svake dvije godine i osam mjeseci. Supermjesec se javlja kada je Mjesec najbliži Zemlji u svojoj orbiti. U toj tački, nazvanoj perigej, Mjesec izgleda 14 posto veći i 30 posto sjajniji.

Te dvije pojave nisu toliko rijetke, ali u kombinaciji s istovremenom pomrčinom Mjeseca nije ih bilo 36 godina.

Tokom pomrčine Mjesec će kliznuti u Zemljinu sjenu i bijeli disk postupno pretvoriti u narandžasti ili crveni. Tako će “plavi” Mjesec postati “krvave” boje. Poravnanje Sunca, Mjeseca i Zemlje trajat će sat i 16 minuta. U zapadnom dijelu SAD-a i Kanade bit će vidljivo prije zore, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, u Australiji i na Novom Zelandu uvečer, kada Mjesec izlazi.

Suprotno od pomrčine Sunca, Mjesečeva se može sigurno promatrati golim okom.

– Bilo je mnogih supermjeseca i pomrčina Mjeseca, ali rijetko je da se to dogodi za Plavog mjeseca – kaže profesor fizike i astronomije na univerzitetu u Daytona Beachu.

– Poravnanje tih triju ciklusa, to je čudo koje treba pogledati – rekao je.

To se posljednji put dogodilo 30. decembra 1982. i tada bilo vidljivo u Evropi, Africi i zapadnoj Aziji.

(Nezavisni.ba)