Prva produkcijska Supra prodana za 2,1 miliona dolara

Među posebne mete automobilskih kolekcionara širom svijeta, definitivno, spadaju i prvi proizvedeni primjerci automobila, posebno ako se radi o modelima s bogatom istorijom.

Sudeći prema izdvojenom novcu, među takve automobile spada i dugo očekivana Toyota Supra pete generacije za čiji je prvi produkcijski primjerak neimenovani kupac na aukciji u Scottsdaleu izdvojio 2,1 miliona dolara, a iznos će biti iskorišten u humanitarne svrhe.

Prvu produkcijsku Supru koja je sišla s proizvodnih traka Toyote karakteriše mat siva boja karoserije. Tu su i crvena kućišta vanjskih retrovizora i mat crne felge, a poklopac motora krasi potpis prvog čovjeka Toyote Akia Toyode.

Podsjećanja radi, Supru pete generacije (koju je Toyota razvijala u saradnji s BMW-om) pokreće trolitarski redni 6-cilindarski turbo motor koji nudi 340 konjskih snaga i 500 Nm najvećeg obrtnog momenta , što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,3 sekunde i elektronski ograničenih 250 km/h.

Prijenos snage na zadnju osovinu povjeren je 8-stepenom automatskom mjenjača. Ručnog mjenjača i drugih motora za sada nema, a cijena osnovnog modela u Njemačkoj iznosi 62.900 eura.

(Klix)