Stacionirani radar u Tuzli “zaradio” 6,5 miliona KM

Stacionarni radar/kamera koji se nalazi na raskrsnici Kula na južnoj saobraćajnici u Tuzli opravdao je svoje postojanje. U proteklih deset godina zabilježio je brojne prekršaje, a vozačima su izdati prekršajni nalozi u iznosu od oko 6,5 miliona KM. Postavljanje ovog uređaja onemogućilo je i nesavjesnim vozačima da učestvuju u trkama automobila na ovom putnom pravcu, javlja Tuzlanski.ba.

Abdulah Bešić pomoćnik komandira za saobraćaj u Policijskoj stanici Centar za Tuzlanski.ba je rekao da stacionarni radar/kamera bilježi prekršaje, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo, nepropisno prestrojavanje i prekoračenje brzine. U proteklih deset godina ovaj uređaj zabilježio je 108.000 prekršaja, a samo u prošloj godini bilo ih je 7.032. Najviše se odnosilo na prolazak kroz crveno svjetlo i prekoračenje brzine.

Promjenama zakona došlo je i do reorganizacije kaznene politike, pa shodno tome na mjestu gdje je ograničenje brzine 50 kilometara na sat, radar pruža mogućnost odstupanja za deset kilometara.

Preko deset kilometara po satu kazna iznosi 50 KM, preko 20 ona iznosi 100 KM i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom mesec dana. Preko 30 kilometara na sat kazna je 400 KM i dva mjeseca zabrane upravljanja vozilom. Nova zakonska regulativa u određenoj mjeri ide na ruku počiniocima prekršaja, s obzirom na to da se iznos kazne umanjuje za 50 posto ukoliko je plate u roku od sedam dana od dana dobijanja prekršajnog naloga. Na prostoru koji pokriva Policijska stanica Centar u prošloj godini kontrolisano je ukupno 18.465 motornih vozila.

(tuzlanski.ba)