PROUČEN MEVLUD POVODOM SANACIJE MUNARE U OMERAGIĆIMA-GRADAČAC

Jučer je proučen mevlud u džamiji u Omeragićima povodom završetka radova na sanaciji munare, a koji su trajali skoro mjesec dana. Inače munara te džamije je već od prije dvije godine pokazivala znakove da se mora  hitno renovirati i sanirati mogućnost njenog daljeg propadanja.

Vrijedne džematlije ovog džemata su se odlučile da to obave sada kad su se stekli uslovi za to. Od više ponuda izabrana je firma d.o.o  „Nađa“ iz Jelaha koja je  uspješno odradila planirane radove.

Nadzorni nad radovima bio je Enes Sahačić- arhitekta, dok je ogroman dio posla obavio građevinski odbor sa predsjednikom Omeragić Zahidom uz veliki angažman imama te džamije Elvedin ef. Kavazovića. Međutim,sve to ne bi bilo ostvarivo bez donacija koje su donirale džematlije, privrednici, kao i pojedinci sa općine Gradačac i  dijaspore.

Ukupna sanacija je koštala 14.700 KM, a višak od donacija će se usmjeriti u opremanje učionice za mektebsku nastavu u ovom džematu. Bilo je divno prisustvovati mevludu u ovoj džamiji koju uljepšava nova munara čiji sjaj se vidi nadaleko.  Po završetku mevluda, pojedincima i privrednicima su uručene zahvalnice za donacije kojima su pomogli da se završe radovi na sanaciji munare.

Tekst:  Suad Krajnović

Foto: Ammar Krajnović