Pronašli jezero ispod mora, ko tu zaroni više se ne vraća (VIDEO)

U Meksičkom zaljevu, ispod duboke morske površine skrilo se i jezero.

Svako onaj ko pokuša ući u njega neizmjerno će patiti, proročanski govori profesor Erik Cordes sa Sveučilišta Temple. On je istraživao taj tzv. bazen koji još naziva i jaccuzijem očaja u znanstvenom časopisu Oceanography.

“Ovo je jezero jedna od najnevjerojatnijih stvari koje možemo pronaći u dubokom moru. Krenete na put prema dnu oceana i gledate u jezero ili rijeku koja teče, cijela scena izgleda kao da je s drugog svijeta”, rekao je Cordes.
Voda u jezeru unutar mora je oko pet puta slanija nego voda koja ga okružuje. Osim toga, sadrži veliku koncentraciju metana i vodikovog sulfida, pa se stoga ne miješa s vodom okružujućeg mora.

Za životinje i ljude koji uplivaju u njega (odnosno zarone), toksična koncentracija elemenata je vrlo vjerojatno smrtonosna. U takvim uvjetima mogu preživjeti jedino bakterijski oblici života, crvi i škampi.

Za znanstvenike ovo je jezero poput dječjeg igrališta za njihova istraživanja, u kojem mogu istraživati kako određeni organizmi mogu preživjeti u tako ekstremnim uvjetima.