Promocija knjige pjesama “Prošaptali amberi” Belme Džinić

Naša mlada spisateljica-pjesnikinja Belma Džinić uskoro će upriličiti promociju svoje knjige pjesama Prošaptali amberi na Filozofskom fakuletu u Tuzli.Nakon završene Gimnazije u Živinicama upisuje studij medicine, ali njena ljubav prema društvenim naukama ipak je prevagnula, te 2014. godine upisuje studij pedagogije i psihologije na Filozofskom fakultetu u Tuzli, gdje je danas apsolvent.

Svoje radove je objavljivala u časopisima, a njen prvijenac zbirka pjesama „Prošaptali amberi“ je završena još 2012. godine, koja je sačuvana do danas u svom nepromijenjenom obliku. Voli fotografiju i instrumentalnu muziku, živi u Istanbulu, tiho i boemski onako kako pjesnici žive.

Pjesme su bazirane s jedinstvenom tematikom: ljubavi, sjećanja, čežnje, vjere i univerzalne ljepote. U isti mah njeguju trenutke današnjice i vraćaju u djetinjstvo.

Recenzent knjige „Prošaptali amberi“ dramski pisac Zlatko Jugović pun je hvala za pjesnikinju Belmu, a iz njegove recenzije izdvajamo:

“Pjesnikinja samosvjesne izvornosti, bujnosti, čedne iskrenosti ali i mlađahne životodajnosti svojim slobodnim izrazom ne opterećuje tananim stihom čitaoca namjernika. Ima u ovoj stihozbirci pjesničke svježine, Belminih krajnje slobodnih kompozicijskih struktuiranja metafora, poetskih sintagmi te razlivenih kazivanja prema oporosti života.

Vjerovatno su brojni pjesnički kliktaji pisani u danonoćnim osobnih nostalgija, osobnih ushita, promišljanja te pjesničkog ispovijednog tona.
„Njen pjev je interesantan prema načinima unutarnje poetske artikulacije koji između ostalog uvjetuje ukupan dojam pjesničkog izričaja.Belmin kaleidoskop pjesničke razasutosti u stalnim je varijacijama sanja, zbilja i trajanja“.

Jer na ćutanje što ih okružuje i muči-pjesnici su vječno treptanje u svijetu.
Kod Belme i ne samo nje, pjesma se desi ko zna od kuda i na koji način.
Ona jeste akumulacija svega onoga što jedno biće sažima u sebi, ona zrcali u svijest o razumijevanju onoga što se nataložilo u duši i duhu pjesnika, pa tako i pjesnički mozaik Belminih poetskih kaza”, piše Jugović.

Tokom školovanja u živiničkoj Gimnaziji Belma Džinić je više puta nagrađivana, kao aktivna u raznim sekcijama, pa i literarnoj.Prosvjetni radnici susreću se sa velikim brojem mladih ljudi, najčešće se sjećaju onih najboljih i onih koji nisu imali afiniteta za njihov predmet. Belma spada u red najboljih.

Njena profesorica u Gimnaziji Živinice Suada Mujčinović kaže da je ona – tanahna, lepršava, prozračna, djevojka krupnih očiju koja je upijala svaku njenu riječ:

“Tiho i nenametljivo je izražavala svoje mišljenje.Procvjetala bi kada dođu pismeni radovi.Svi učenici su znali ko će posljednji čitati svoj rad, šećer na kraju – govorilo se.Uvijek je na kraju čitala Belma.
Svaki zadatak je bio pun nadahnuća, topao, mekan s malo riječi bez ponavljanja misli. Puno bi kazala izazivajući divljenje svojih kolega a kod mene poštovanje i ljubav.Put koji je izabrala Belma ne iznenađuje me. To je put koji je predodređen.Vjerujem da će njena poezija naći put do čitalaca i istopiti i najtvrđa srca”.

I nastavnica Edina Brčaninović je znala i vjerovala da će svoj pjesnički talenat i nadahnuće jednom ,,baciti” na papir i tako svima pokazati poeziju:

“Nama koji volimo poeziju pričininila je veliko zadovoljstvo, a pjesnički svijet obogatila je svojim pjesničkim kazama. Čitala sam Belmine pjesme i iskreno uživala, topila se. Neke sam sebi pribilježila da bi ih pročitala svojim đacima jer i među njima ima malih Belmica, koje će nadam se jednoga dana kao i Belma doživjeti svoju prvu zbirku pjesama i biću ponosna na njih kao i na moju Belmu”.

U četvrtak, 17.maja,na Filozofskom fakultetu u Tuzli /amfiteatar 2/ od 14 sati na promociji Belmine knjige “Prošaptali amberi” promotori će biti dr.sc.Mirsad Kunić, dipl.soc.rad.Melisa Grahić, uz solo gitaru Benjamina Hukića i voditelje programa Azura Delića i Hasrete Salkić.

(Š.G. – zivinice.ba)