Radionica za predstavnike sportskih saveza i udruženja: Kako do međunarodnih fondova?

Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona održalo je radionicu o osnovama projektnog menadžmenta za predstavnike sportskih saveza, sportskih udruženja i drugih sportskih organizacija sa područja Tuzlanskog kantona. Cilj radionice je jačanje kapaciteta subjekata u oblasti sporta za izradu projektnih aplikacija kako bi se ostvarila osnova za privlačenje sredstava iz domaćih i međunarodnih fondova.

Sportski savezi, udruženja i organizacije uglavnom se oslanjanju na pomoć loklane zajednice kada je u pitanju finansiranje njihovog rada, kao i organizacije sportskih takmičenja. Predstavnici sportskih klubova u TK ne kriju da su do sada finansijsku pomoć putem projekata ostvarivali samo unutar granica BiH dok se vrlo mali broj njih odlučio izraditi projekat i aplicirati na različite fondove na globalnom nivou, a koji se skoro pa svakodnevno otvaraju čak i za stanovnike BiH. Zbog toga je Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK organiziralo radionicu koja ima za cilj upoznati predstavnike sportskih saveza i udruženja sa načinom pisanja projektnih prijedloga, kako bi ostvarili pravo na sredstva iz domaćih i međunarodnih fondova.

„Kroz današnju radionicu biće predstavljen način pisanja aplikacija, eventualni rizici i procjena troškova, te se nadamo da će sportske organizacije uvidjeti značaj današnje radionice i da će u narednom periodu znati da što bolje i kvalitetnije pišu projektne aplikacije“. – kazao je Jasmin Bajrić, stručni saradnik za sport u Ministarstvu za kulturu, sport i mlade TK.

Predstavnici sportskih saveza i organizacija pohvalnim su ocijenili ovaj potez resornog minsitarstva kao znak dobre volje da se sport u našem kantonu osnaži i dobije mjesto kakvo zaslužuje.

„Ja mislim da je naš sport na jako niskom nivou i da jako malo mladi imaju prilike da se dokažu i pokažu. Nekako smo se zatvorili u naš kanton i nekako kao da nam je stalo da budemo samo ovdje dobri nigdje drugo, a u biti trebamo težiti da budemo dobri ne samo u BiH nego i šire, jer na kraju krajeva svi uvijek kažemo da je sport i da su sportisti najveći ambasadori jedne države“. – istakla je Mara Lakić, predsjednica Sportskog saveza Grada Tuzla.

Veliki je izazov za predstavnike sportskih klubova obezbijediti budžet za svoje klubove, a ovo pitanje treba rješavati sistematski, smatra Lakić. Jedan od načina da se stanje popravi svakako je osloboditi sponzore od plaćanja poreza, što bi sigurno dovelo do većih ulaganja u sport.

(Nezavisni.ba)