Projekt „Oporavak od poplava“ –U izgradnju novih i obnovu oštećenih kuća u Srebreniku uložit će se 832.000 KM

Potpisivanjem sporazuma s ugroženim porodicama, privedene su kraju pripreme za početak izgradnje tipskih kuća porodicama s područja općine Srebrenik, čije su kuće uništene u katastrofalnim poplavama 2014. godine. Sporazume s predstavnicima prvih šest porodica uključenih u ovaj krupni projekat potpisali su načelnik Općine Srebrenik Nihad Omerović i Muriz Kočaga, projekt-menadžer u nevladinoj organizaciji „Hilfswerk“.

Narednih dana sporazumi o izgradnji novih kuća potpisati će se s još sedam porodica s područja ove općine, a pored izgradnje ukupno 13 novih kuća, još 21 porodica dobit će finansijsku pomoć za obnovu oštećenih stambenih objekata. Ukupno 13 porodica čiji su stambeni objekti potpuno uništeni dobit će nove kuće čija će površina odgovarati broju članova domaćinstva u skladu sa standardima koje propisuje država BiH. Odabir korisnika pomoći, istakli su predstavnici nevladine organizacije „Hilfswerk“, proveden je u skladu s propisanom procedurom Evropske unije bez bilo kakvog političkog uticaja, tako da će nove kuće dobiti oni kojima je pomoć zaista i najpotrebnija.

U narednih desetak dana, rečeno je na svečanosti u Srebreniku, potpisati će se ugovori s odabranim izvođačima radova, a izgradnja novih i obnova oštećenih kuća trebala bi se završiti do kraja ove godine. Posebnu komponentu projekta „Oporavak od poplava“, koji uz finansijsku podršku EU i lokalne zajednice, implementiraju UNDP i HILFSWERK, predstavlja program „Ekonomski oporavak“ koji uključuje doniranje 4 plastenika ugroženim porodicama površine od po 100 metara kvadratnih s kompletnim sadnim materijalom, prskalicama i ostalom pratećom opremom.

U izgradnju novih i obnovu oštećenih kuća te nabavku plastenika uložit će se 832.000 KM, od čega je učešće Općine 82.000 KM, a preostali iznos donirat će Evropska unija i njeni partneri na projektu „Oporavak od poplava“. Program UNDP-a za stambeno zbrinjavanje i ekonomsko osnaživanje predstavlja nastavak napora Evropske unije na ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Realizacija ovog projekta započela je 2017. godine, a pored Srebrenika implmentira se u još 43 općine u BiH. Ukupna vrijednost programa je 15 miliona eura.