Projekat ”Siguran start”: Grad Tuzla podržao 81 obrt sa 170 hiljada KM

Grad Tuzla osigurao je u ovoj godini 170 hiljada KM za projekat ”Siguran start” odnosno podršku za pokretanje biznisa. Novčana sredstva su dobili predstavnici 81 obrta. Novina je da su mogli aplicirati i oni koji su obrt osnovali u prethodnoj godini.

”Obzirom da smo kroz razgovore sa obrtnicima i privrednicima došli do informacije da je veoma potrebno pomoći im i u drugoj godini poslovanja obzirom na sve ove neizvjesnosti, na globalizaciju, na sve one trendove koji se dešavaju u BiH i svijetu, a koje čine poslovanje dosta neizvjesnijim”, navodi Zijad Lugavić, pomoćnik gradonačelnika za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu Tuzla.

”U BiH smo treći po broju obrta, a naš je cilj da budemo prvi ili bar drugi. Za 20 obrta nas je koštalo da smo treći a nismo drugi. Želimo podržati obrte, hoćemo imati najviše obrta u BiH”, rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle. 

Jasminka Ahmetović je vlasnica Krojačkog salona, a drugu godinu je dobitnica sredstava za svoj obrt. Navodi da joj je drago što Grad na ovaj način pomaže obrtnicima u opstanku i razvijanju biznisa.

”Hvala prvo našem gradonačelniku, njegovom timu i vijećnicima što nam pomažu da izađemo iz ovog svega, malo lakše i bezbolnije”, istakla je Jasminka Ahmetović, vlasnica obrta. 

Obrtnici su partneri Grada Tuzla u ekonomskom i društvenom razvoju, stoga i Grad njima treba pomoći, poručuju iz nadležne Službe. Tako će biti i narednih godina.

”Grad Tuzla je partner obrtnicima da kroz ovu i sve ostale vidove podrške pomogne realizaciju njihovih aktivnosti i da oni mogu na sigurniji i kvalitetniji način realizovati poslovne aktivnosti koje su planirane za ovu i naredne godine koje dolaze”, kazao je Zijad Lugavić, pomoćnik gradonačelnika za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu Tuzla.

Prijedlogom Budžeta za narednu godinu kao vid podrške privredi, planirana je također realizacija projekta ”Siguran start” za što će biti izdvojeno 170 hiljada KM, kao i u ovoj godini. U Gradskoj upravi navode da će u narednih godinu i po također provoditi projekat prekvalifikacije i dokvalifikacije građana, a sredstva su osigurana sa međunarodnog nivoa.

Drugi dio tog projekta će biti edukacije, kada će građani koji budu imali ideje i planirali pokrenuti biznis, imati priliku sa stručnjacima proći sve segmente osnivanja i razvoja obrta. Podršku za registraciju biznisa će ostvariti 21 osoba

(RTV Slon)