Program podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) i Grad Gračanica potpisali ugovor o formiranju zajedničkog Fonda za podršku marginaliziranim grupama žena

Ceremonija potpisivanja ugovora između Programa podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) i Grada Gračanica o formiranju zajedničkog Fonda podrške marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa, održana u kabinetu Gradonačelnika.

Ukupan iznos Fonda za preduzetništvo marginaliziranih grupa žena u Gradu Gračanica iznosi 60.000,00 KM, sa jednakim udjelom sredstava USAID/INSPIRE-a i Grada Gračanica.

Program podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) je u 10 jedinica lokalne samouprave formirao zajednički preduzetnički Fond za žene, kroz koji će biti pružena podrška razvoju biznisa, ali i kreiranju odgovarajućeg okruženja za samozapošljavanje i ekonomsko osnaživanje marginaliziranih grupa žena.

Gradonačelnik Gračanice Nusret Helić, istakao je da mu je izuzetno drago što je Grad Gračanica ponovo ušla u program saradnje sa USAID-om, te da je riječ o kvalitetnom projektu.

„Ponosni smo prvenstveno što ćemo implementirati još jedan projekat koji se odnosi na marginalizirane žene. Na ovaj način potvrđujemo da smo poduzetnička sredina, da želimo  da omogućimo priliku za biznis i ranjivim kategorijama društva, a posebno mladima i ženama. Koristim ovu priliku da se zahvalim Američkoj vladi i USAID-u s kojima smo ostvarili jednu zaista lijepu i uspješnu saradnju“, kazao je Gradonačelnik Nusret Helić.

Nakon potpisivanja ugovora sa preostalim jedinicama lokalne samouprave koje učestvuju u ovom projektu, slijedi i raspisivanje javnih poziva za podršku marginaliziranim grupama žena u pokretanju i razvoju biznisa.