Danas je Dan žalosti u FBiH: Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Danas je 11. juli Dan žalosti u FBiH, dan sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije BiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, 11. juli 2022. godine, dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglasila Danom žalosti u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije BiH.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH dužne su uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

U obrazloženju je, uz ostalo, istaknuto da je Odluka donesena radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava, te sjećanja na genocid u Srebrenici.