Prof.dr. Draganu Piljiću uručena je nagrada i priznanje „Stvaratelji za stoljeća“

Dobitnik nagrade i priznanja „Stvaratelji za stoljeća“ je ugledni prof.dr.med.sc. Dragan Piljić  iz UKC Tuzla, za metodu koja se koristi za izraziti profesionalizam u obavljanju osnovnog javnog poziva.
Nagrada je uslijedila nakon što je prof.dr. Dragan Piljić predstavio Piljić metodu koja se koristi kod operativnog tretmana abdominalne aorte i zdjeličnih arterija.
Nagradu je dodijelio Međunarodni ekonomski forum na temelju odluke Međunarodnog komiteta za dodjelu nagrada i priznanja za doprinos razvoju poduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi. Nagrada „Stvaratelja za stoljeća“ se dodjeljuje liderima čiji su rad, znanje, kreativnost i vrhunski rezultati glavni pokretač napretka društvene zajednice, ističe se u saopštenju prilikom dodjele Nagrade.
Piljić metoda je sa primjenom započela u UKC Tuzla nakon četvorogodišnjeg istraživanja, a rezultati su objavljeni u američkim, njemačkim, japanskim visokoindeksiranim časopisima .
Benefit Piljić metoda je u pristupu pri kojem se operativni zahvat izvodi kroz mali rez od 8 do 10 centimetara. Prilikom izvođenja ovog zahvata crijeva ostaju u prirodnom staništu, čime je izbjegnuta mogućnost njihovog oticanja i oslabljene peristaltike.Uvođenje ove metode novog pristupa pacijent nakon 4 dana otpušta se na kućno liječenje, dok su ranije nakon klasičnog pristupa na hospitalizaciji zadržavani i do 15 dana.
 

Piše ; Duška REBIĆ