Princ Harry i Meghan Markle prvi put kao par službeno u javnosti

Britanski princ Harry i njegova zaručnica Meghan Markle oduševili su danas stanovnike grada Nottinghama koji su im, unatoč hladnoći, došli poželjeti dobrodošlicu.

Par je doputovao u Nottingham zbog sudjelovanja na humanitarnom sajmu koji se u tom gradu održava u povodu obilježavanja Svjetskoga dana borbe protiv AIDS-a.

Za princa Harryja događaj ima vrlo simbolično značenje s ozbirom na to da je njegova pokojna majka, princeza Diana zaslužna za važnu ulogu u uklanjanju stigme koja je dugo pratila ovu bolest. Upravo je ona 1987. otvorila prvu bolnicu za liječenje oboljelih od HIV-a i AIDS-a u Londonu 1987., rukovavši se i poljubivši tada s jednim od oboljelih pacijenata.

“Princ Harry privatno je i poslovno proveo puno vremena u tome gradu otkad se 2013. ondje prvi put susreo s mladim ljudima istražujući problem nasilja među mladima”, objavila je kraljevska porodica.

U sklopu posjeta Nottinghamu mladi par razgledava izložbu postavljenu u povodu obilježavanja Svjetskoga dana borbe protiv AIDS-a koju je postavila Zaklada Terrencea Higginsa.

Harry i Meghan će u Nottinghamskoj akademiji razgovarati s prosvjetnim radnicima mjesnih škola o programu “Full Effect”, inicijativi koju podupiru Harry, njegov brat William i njegova supruga Kate. Cilj je programa odvratiti mlade ljude od nasilja.

Meghan Markle, buduća vojvotkinja, neće nastaviti suradnju s UN-om i drugim organizacijama s kojima je dosad aktivno surađivala boreći se za prava žena, osobito afroameričkih. Umjesto toga, humanitarni će rad nastaviti kao članica kraljevske porodice, onako kako to čini Kate Middleton, izvijestio je u utorak Harryjev glasnogovornik.