Google će vas obavijestiti ako vam neko gleda u telefon

Googleovi inženjeri razvijaju zanimljivu tehnologijau koja će, uz pomoć AI i prednje kamere telefona, upozoriti korisnike ako im neko iza leđa gleda u ekran telefona, piše Zimo.

Googleovi inženjeri trenutno rade na tehnologiji koju bi zasigurno svi voljeli imati na svojim telefonima nazvanoj “zaštitnik e-ekrana”. Ova “zaštita” ne odnosi se na udarce, padove i oštećenja ekrana, već na zaštitu od pogleda znatiželjnika koji bi iza leđa korisnika mogli gledati (možemo reći i špijunirati) ekran telefona.

Tehnologija je tek u fazi razvoja te ćemo, ako je Googleovci namjeravaju implementirati u neku od budućih verzija Androida, vjerojatno morati pričati još neko vrijeme dok se ne usavrši i testira.

Zaštitnik e-ekrana baziran je na umjetnoj inteligenciji koja koristi prednju kameru telefona u kombinaciji s algoritmima za prepoznavanje i lica i pokrete koji konstantno prate kretanja, odnosno poglede ljudi koji se nalaze iza leđa korisnika telefona.

Prema znanstvenicima koji rade na razvoju ove tehnologije, ona ima vrijeme reakcije od samo 2 milisekunde tako da će korisnika odmah obavijestiti kada netko makar i na trenutak skrene pogled na ekran telefona, piše Zimo.